Teplotní zóny na grilu
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Umíte využít svůj gril naplno? Ukážeme vám různé teplotní zóny na grilu a jak je využít, abyste připravili dokonale propečené maso i zeleninu bez připálení.


Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Na různé druhy grilování potřebujeme odlišné teplotní zóny, proto si v grilu udržujeme minimálně dvě, ideálně však tři teplotní zóny:

02.Horká zóna na prudké zatažení – Hodí se na tenké plátky nebo na počáteční zatáhnutí masa na mřížku.

03.Zóna na dopékání – Zde se steaky nebo větší kusy masa pomaleji dopékají. I tady je potřeba žhavého uhlí.

04.Chladnější zóna pro odpočinutí masa – Zde již nemusí být žádné žhavé uhlí. Pokud se jedná o plynový gril, může být tato zóna i vypnutá.

05.Hlavně větší kusy masa se lépe propékají, pokud máme gril s poklopem.

06.Při práci s ohněm se teplota samozřejmě nedá regulovat tak snadno jako na plynovém grilu, a proto se grilaři často řídí vlastním pocitem, kterému ovšem přechází trénink a sbírání zkušeností. Pro přesnost a jistotu se vyplatí investovat do teploměru.

Více o práci s teploměrem se dozvíte v dalším triku Kulinářské akademie Lidlu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo