Obtížnost
Pokročilý
Umíte využít svůj gril naplno? Ukážeme vám různé teplotní zóny na grilu a jak je využít, abyste připravili dokonale propečené maso i zeleninu bez připálení.
01.Na různé druhy grilování potřebujeme odlišné teplotní zóny, proto si v grilu udržujeme minimálně dvě, ideálně však tři teplotní zóny:
02.Horká zóna na prudké zatažení – Hodí se na tenké plátky nebo na počáteční zatáhnutí masa na mřížku.
03.Zóna na dopékání – Zde se steaky nebo větší kusy masa pomaleji dopékají. I tady je potřeba žhavého uhlí.
04.Chladnější zóna pro odpočinutí masa – Zde již nemusí být žádné žhavé uhlí. Pokud se jedná o plynový gril, může být tato zóna i vypnutá.
05.Hlavně větší kusy masa se lépe propékají, pokud máme gril s poklopem.
06.Při práci s ohněm se teplota samozřejmě nedá regulovat tak snadno jako na plynovém grilu, a proto se grilaři často řídí vlastním pocitem, kterému ovšem přechází trénink a sbírání zkušeností. Pro přesnost a jistotu se vyplatí investovat do teploměru.
Více o práci s teploměrem se dozvíte v dalším triku Kulinářské akademie Lidlu.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT