Mořské plody na grilu, raita a mangová marináda

play Přehrát video recept
Mořské plody na grilu, raita a mangová marináda
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Srílanská

doba přípravy

Doba přípravy

20 min.

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Grilované ryby a mořské plody dodají vašemu barbeque skvělý exotický šmrnc! Šéfkuchař Roman Paulus během svého putování po Srí Lance natočil video, ve kterém vám ukáže, jak správně ryby a mořské plody na grilu připravovat. Zjistíte, jak správně grilovat korýše – například krevety a langusty – i jak použít banánové listy podobně jako alobal nebo pečicí papír. Ještě než budete podávat, stihnete si namíchat dvě skvělé salsy – raitu, která nejvíce připomíná nám dobře známé tzatziki a také salsu se zeleninou, mangem a ananasem.

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Raita:

  • 200 ml bílý jogurt
  • 3 × lžíce cibule
  • 3 × lžíce okurka
  • 1 × lžíce čerstvý koriandr
  • 1 × lžíce pálivá paprička
  • 3 × lžíce rajče
  • sůl
  • pepř

Mangová marináda:

  • 3 × lžíce zralé mango
  • 3 × lžíce ananas
  • 2 × lžíce šalotka
  • 3 × lžíce rajče
  • 3 × lžíce okurka
  • 1 × lžíce čerstvý koriandr
  • 2 × lžíce limetková šťáva
  • 2 × lžíce kokosový olej
  • mleté chilli
  • sůl
  • pepř

Grilování:

  • mořské plody dle výběru
  • banánové listy (či alobal)
  • limetka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 983 kJ / 474 kcal

Bílkoviny

10,20 g

Tuky

35,60 g

Vláknina

3,70 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

33,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Raita:

01.V misce smícháme jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, koriandr, papričku a rajče. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Mangová marináda:

02.V míse smícháme nadrobno nakrájené zralé ovoce (mango a ananas), šalotku, rajčata, okurky a koriandr. Ochutíme limetkovou šťávou, olejem, chilli, solí, pepřem a dobře promícháme.

Mořské plody na grilu:

03.Rybí filety osolíme, opepříme, přidáme chilli, nadrobno nakrájený ananas a pár kapek kokosového oleje. Zabalíme do banánových listů nebo alobalu a dle potřeby zafixujeme párátky.

Banánové listy před použitím krátce nahřejte nad grilem, aby nepraskaly.

04.Langustu (ocas i napůl rozkrojenou), tygří krevety (ocasy i v celku), rozpůleného humra a ryby dle nabídky (red snapper - chňapal, malý tuňák, sardinky) a sépie osolíme, opepříme, zakápneme kokosovým olejem. Pokud máme opravdu velké kusy sépie, nakrájíme ji nejprve na mřížku, podobně jako bůček. 

Podívejte se na video o mořských plodech a jejich přípravě v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

05.Celé ryby, balíčky s rybím filetem, langusty a krevety bez krunýře pečeme na alobalu, zatímco velké kusy sépie, filety tuňáka, rozpůlené humry a langusty či krevety s krunýřem pečeme přímo na mřížce. Dle potřeby otáčíme a propékáme.

06.Podáváme na velkém tácu společně s přiloženými salsami v mističkách a nakrájenými limetkami. Ozdobit můžeme dle možností čerstvými kari lístky, banánovým listem a exotickým ovocem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo