Kuchyně
Asijská, Srílanská
Doba přípravy
20 min.
Obtížnost
Profesionál
Grilované ryby a mořské plody dodají vašemu barbeque skvělý exotický šmrnc! Šéfkuchař Roman Paulus během svého putování po Srí Lance natočil video, ve kterém vám ukáže, jak správně ryby a mořské plody na grilu připravovat. Zjistíte, jak správně grilovat korýše – například krevety a langusty – i jak použít banánové listy podobně jako alobal nebo pečicí papír. Ještě než budete podávat, stihnete si namíchat dvě skvělé salsy – raitu, která nejvíce připomíná nám dobře známé tzatziki a také salsu se zeleninou, mangem a ananasem.
Energie
1 983 kJ / 474 kcal
Bílkoviny
10,20 g
Tuky
35,60 g
Vláknina
3,70 g
Sůl
0,30 g
Sacharidy
33,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V misce smícháme jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, koriandr, papričku a rajče. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
02.V míse smícháme nadrobno nakrájené zralé ovoce (mango a ananas), šalotku, rajčata, okurky a koriandr. Ochutíme limetkovou šťávou, olejem, chilli, solí, pepřem a dobře promícháme.
03.Rybí filety osolíme, opepříme, přidáme chilli, nadrobno nakrájený ananas a pár kapek kokosového oleje. Zabalíme do banánových listů nebo alobalu a dle potřeby zafixujeme párátky.
Banánové listy před použitím krátce nahřejte nad grilem, aby nepraskaly.
04.Langustu (ocas i napůl rozkrojenou), tygří krevety (ocasy i v celku), rozpůleného humra a ryby dle nabídky (red snapper - chňapal, malý tuňák, sardinky) a sépie osolíme, opepříme, zakápneme kokosovým olejem. Pokud máme opravdu velké kusy sépie, nakrájíme ji nejprve na mřížku, podobně jako bůček.
Podívejte se na video o mořských plodech a jejich přípravě v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
05.Celé ryby, balíčky s rybím filetem, langusty a krevety bez krunýře pečeme na alobalu, zatímco velké kusy sépie, filety tuňáka, rozpůlené humry a langusty či krevety s krunýřem pečeme přímo na mřížce. Dle potřeby otáčíme a propékáme.
06.Podáváme na velkém tácu společně s přiloženými salsami v mističkách a nakrájenými limetkami. Ozdobit můžeme dle možností čerstvými kari lístky, banánovým listem a exotickým ovocem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT