Karamelová omáčka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

25 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Domácí karamelová omáčka nesmí v lednici chybět. Hodí se jako topping do zmrzlinových pohárů, na palačinky s ovocem, na přelití zákusků i jako jedlý dárek pro vaše blízké. Příprava je přitom tak snadná! Stačí si jen připravit cukr, máslo a smetanu a za pár minut máte hotovo. Recept na domácí omáčku z karamelu vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dáte si s námi?



Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 320 g krupicového cukru
  • 30 g másla
  • 400 ml smetany (33 % tuku)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

11 634 kJ / 2 776 kcal

Bílkoviny

9,00 g

Tuky

155,90 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,60 g

Sacharidy

332,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V rozehřátém hrnci postupně rozpouštíme cukr, aby v něm nebyly žádné hrudky. Jakmile se cukr zbarví do hněda a začne karamelově vonět, přidáme máslo a zamícháme. Následně postupně vmícháváme i ohřátou smetanu a necháme provařit, dokud se všechen cukr úplně nerozpustí.

02.Hotovou karamelovou omáčku přecedíme a plníme do vymytých lahví.

Na co použít karamelovou omáčku?

03.Omáčka z karamelu je jako stvořená pro dezerty. Skvěle se bude vyjímat na grilovaném ovoci se zmrzlinou nebo palačinkách s ovocem a šlehačkou. Využít ji můžete i do ranních snídaňových kaší, jogurtů s ovocem nebo na přelití zákusků ke kávě, jako jsou třeba banánky s kozím sýrem.

04.Poslouží i jako milý vlastnoručně vyrobený jedlý dárek pro vaše blízké.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo