Nemáte troubu, nebo se vám jednoduše letos nechce moc péct? Připravili jsme přehled toho nejlepšího vánočního cukroví, které nepotřebuje ani minutu v troubě! Podívejte se na něj.
Nemáte troubu, nestíháte, nebo se vám letos prostě jen péct nechce? Nevadí, přinášíme tipy na nepečené cukroví, které je snadné, skvěle vypadá a při jeho výrobě se můžou bavit i děti. I na poslední chvíli můžete vykouzlit krásnou vánoční mísu plnou dobrot!
Co si na něj připravit? V první řadě dobrý mixér. Nepečená cukroví se nejčastěji vyrábí spojením drcené suché části (ořechy, piškoty, sušenky) a lepkavé (máslo, kondenzované mléko, olej). Vyplatí se mít proto doma suroviny na tento základ, který už pak můžete doplňovat podle libosti sušeným ovocem, kakaem nebo kapkou rumu či likéru. Pokud chcete na Vánoce zobat alespoň trochu zdravě, raw – tedy syrově – cukroví je ideální volbou. Při jeho výrobě se totiž můžete obejít bez bílého cukru – nahrazuje se třeba medem nebo datlemi.
Základem barevné kuličkové trojkombinace bude domácí „rafaelo“ s mandlí uvnitř. Jak na něj, vám ukáže Roman Paulus.
Tip: Nezapomeňte na estetickou stránku a včas si pořiďte papírové košíčky, na kterých kuličky obalené v kokosu krásně vyniknou.
Na talíři je skvěle doplní červené kuličky z rozmixovaných ovesných vloček, cukru, másla, kakaa, kávy, vanilkového extraktu a malinového džemu, celé obalené v malinovém prachu. Tuto třešničku na dortu vyrobíte tak, že prsty promnete lyofilizované (tedy mrazem sušené) maliny. Zbývá už jen nazelenalá sada pistáciových koulí z másla, cukru, kakaa, medu, drcených piškotů a pistácií. Celé pistácie můžete také nechat uprostřed jako překvapení.
Pokud chcete hosty ještě víc překvapit, vyzkoušejte méně tradiční medovníkové koule s malou vychytávkou – v našem receptu se dozvíte, jak je naplnit karamelovým kondenzovaným mlékem. Inspiraci můžete hledat i sousedů. Co zkusit domácí Mozartovy koule s marcipánem, nugátem a drcenými pistáciemi?
Nemusíte ale zůstat jen u kuliček. Zkuste vosí hnízda! Příprava krému i hmoty je velmi jednoduchá, opatrně ale postupujte při plnění formiček, aby se vám hmota nepotrhala. Hotové nechte alespoň den uležet. Lehce exotický nádech zase budou mít citronové kostičky s kokosem a hlavně s lahodnou polevou z cukru, citronové šťávy a másla.
Ani fandové zmrzliny nemusí na Vánoce zoufat, tyto vánoční příchutě byste určitě nečekali! Roman Paulus vyzkoušel opravdu netradiční svařákovou zmrzlinu – jedná se o klasickou smetanovou zmrzlinu ze žloutků, cukru, smetany a mléka. Navíc už budete potřebovat jen domácí zmrzlinovač a porci dobrého svařeného vína. Z perníkového koření a medu na perníčky zase vykouzlíte perníkovou zmrzlinu. Obě můžete podávat s domácím cukrovím.
A jaká cukroví chystáte na poslední chvíli vy? Poraďte našim čtenářům v komentářích!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.