Kyselá královna jarních koláčů: rebarbora

Kyselá královna jarních koláčů: rebarbora

Rebarbora na pultech – předzvěst léta ve vzduchu. Díky své jedinečné sladkokyselé chuti si tato zelenina v posledních letech získává čím dál větší oblibu v českých kuchyních.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Rebarbora na pultech – předzvěst léta ve vzduchu. Díky své jedinečné sladkokyselé chuti si tato zelenina v posledních letech získává čím dál větší oblibu v českých kuchyních. Ano, čtete správně: rebarbora skutečně patří mezi zeleninu, přestože svým využitím připomíná spíš ovoce. Můžeme z ní připravit vynikající koláč, sirup nebo třeba džem. Její sezóna je poměrně krátká, začíná právě teď a končí o svatojánské noci, tak ji nepropásněte! Než se pustíme do sklizně, připomeňme si pár jednoduchých zásad, abychom si shrnuli, jak s touto plodinou správně zacházet.

 

A picture containing cup, table, coffee, foodDescription automatically generated

Pokud byste si chtěli rebarbory užít po celý rok, bude se vám hodit náš recept na rebarborový džem.

 

Rebarbora neboli reveň na první pohled upoutá svou narůžovělou až tmavě červenou barvou. Právě takto barevné řapíky, které někdy dorůstají až půlmetrové délky, nám tolik chutnají. Zelené listy ve tvaru lopuchu při zpracování odstraníme kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové.

 

Rebarboru bychom neměli jíst syrovou, její příprava je ale velmi jednoduchá – před použitím stačí řapíky oloupat, pokrájet a pak povařit či zapéct. Pozor na hliníkové nádobí (jako například plechy, staré formy, příbory…), s nímž se kyselá zelenina nesnáší dobře. A ještě jedno varování: s rebarborou bychom měli šetřit a nejíst ji častěji, než dvakrát týdně. Na střídmost při rebarborovém hodování by měly myslet hlavně těhotné a kojící ženy, revmatici a lidé, kteří mají problémy s ledvinami – rebarbora je totiž značně močopudná.

 

Osvěžující kyselá chuť rebarbory se výborně pojí s chutí sladkou, skvěle tak ozvláštní moučník s tvarohem, drobenkový koláč nebo štrůdl. Podušená rebarbora se zase hodí jako příloha k masu nebo játrům.

 

A picture containing person, cutting, indoor, tableDescription automatically generated

Určitě vyzkoušejte i náš recept na rebarborovo-zázvorový sirup, ze kterého můžete připravit rebarborovou limonádu.

 

Také máte chuť rebarbory spojenou se vzpomínkami na dětství a drobenkové koláče od babičky? Nebo máte úplně jiný recept, který si bez rebarbory nedokážete představit? Podělte se s námi!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.