Jednohubky raz dva!
Doba čtení 1 minut

Jednohubky raz dva!

Plánujete večírek, ale nechce se vám strávit celý den přípravou občerstvení? Chutné, pestré a snadné jednohubky jsou jasným řešením!

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Na jedno sousto

Jednohubky či kanapky (z francouzského canapés) jsou malé pochutiny, tak akorát na jedno sousto. Mohou splňovat roli předkrmu, ale i občerstvení na večírku. Cílem je dostat do jednoho sousta lahodnou kombinaci chutí a zaujmout i vzhledem. Jsou proto osvědčené kombinace, se kterými nikdy nešlápnete vedle. 

Napíchnout

Jestli něco drží všechny chutě pohromadě, je to párátko. Existují i trochu delší a rafinovanější dřevěná napichovátka, ale i obyčejné párátko splní účel. 

Co vše lze takzvaně napíchnout a servírovat? Samozřejmě prakticky cokoli, od oliv po meloun. Snažte se vyladit kombinací chutí:

  • Skvělá a vizuálně zábavná je kombinace mini burger à la caprese. Rozkrojené cherry rajčátko, mini mozzarella a lístek bazalky, tento špíz vypadá jako mini burger a je to chuťová sázka na jistotu. 
  • Meloun v jamonu serrano je sladko slaná kombinace, která překvapí. Žlutý meloun vykrojte vydlabávátkem, kuličku zabalte v kousku sušené šunky a upevněte párátkem. 
  • Nejsnazší je oliva s kostičkou sýra a bylinkami. Sýr můžete namočit v pestu nebo obalit ve směsích koření.
  • Skvěle chutnají i masové kuličky. Hodí se mít je upečené v mrazáku. Pak už stačí jen na chvíli ohřát v troubě a zapíchnout do nich párátko. Můžete je doplnit omáčkou či dipem, ale chutnají i samotné s trochou nasekané petrželky. 
  • Servírujte i vykrojené kuličky či kostičky ovoce


Namazat a ozdobit


Vrstvení a zdobení jednohubek může být velká zábava. Jíme očima a to zejména když jde o takovýto druh pohoštění. Nebojte se proto vyměnit veku nebo rohlíky za svěží, lehčí a zajímavější „základ“.

  • Dokonale osvěžující je silnější plátek okurky s čerstvým sýrem a uzeným lososem, snítkou kopru či kapary. Tohle je ideální kanapka do teplého počasí, je svěží, ale skvěle chuťově vyvážená. 
  • Zábavný základ jednohubek namísto zmíněného rohlíku je křupavý knackebrot. Nalámejte ho na menší kousky, namažte oblíbeným sýrem či pomazánkou, ozdobte šunkou, lososem, olivami, sušenými rajčaty, bylinkami. Nechte se vést svou fantazií a chutěmi. 
  • Rychlé a efektní k mazání jsou také slané keksy.
  • Zajímavá je kombinace sušené meruňky, sýra a ořechů. Vyzkoušejte kombinaci modrého sýra a vlašských ořechů nebo kozího sýra a pistácií.
  • Podobným spojením je sušená švestka s gorgonzolou v pancettě a osmažená dozlatova.

Tip: Místo mazání můžete použít i zdobící sáček, který ulehčí práci s kluzkou okurkou. 

Zabalit a naplnit

Rolky jsou také rychlý způsob, jak vaše jednohubky zpestřit. Místo šunky sáhněte po plátcích křupavé cukety.

  • Vyzkoušejte lahodné cuketové rolky
  • Milujete-li listové těsto, udělejte si klasické šneky se šunkou či sýrem. Listové těsto taky můžete rozkrájet na kostičky a vyložit jím formu na mini muffiny. Naplnit je můžete pestem, mozzarellou a prosciuttem a zapéct. Přestože musíte zapnout troubu, je to velmi rychlá dobrota. Můžete je připravit i nasladko. 
  • Malé krekry zkuste obalit v proužcích prosciutta. 

Příprava jednohubek je zábava, která netrvá dlouho a není nijak náročná. Připravte zobání na párty v pohodě a bez stresu.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU