Marcel Ihnačák
Doba přípravy1 hod.

Masové kuličky s omáčkou z gorgonzoly

Ochutnejte kuličky z mletého masa podle receptu Marcela Ihnačáka.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Masové kuličky s pečenou zeleninou

  • 1 kg mletého masa mix 100% Řezníkova čerstvá porce
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • čerstvý rozmarýn
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 5 mrkví
  • 5 petrželí
  • 1 svazek bílé kulaté ředkve

Omáčka z gorgonzoly

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g gorgonzoly dolce Lovilio
  • 500 ml čerstvé smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • listová petržel nebo lahůdková cibulka (na ozdobu)
  • metlička
  • zapékací mísa
  • ponorný mixér

POSTUP

Masové kuličky s pečenou zeleninou

K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 4 stroužky česneku. Osolíme, opepříme, přilijeme olivový olej a přidáme nasekaný rozmarýn. Směs důkladně promícháme a vytvarujeme menší kuličky, které klademe vedle sebe do zapékací mísy vymaštěné olivovým olejem. Kuličky pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

Mezitím připravíme kořenovou zeleninu. Mrkev, petržel a bílou ředkev nakrájíme na menší kousky. Do vroucí osolené vody přidáme nejprve mrkev s petrželí. Ředkev přidáme o pár minut později a vaříme do poloměkka. Scedíme, necháme okapat, trochu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.

Předvařenou zeleninu přidáme k předpečeným kuličkám, posypeme lístky rozmarýnu a pečeme při stejné teplotě ještě 20 – 25 minut dozlatova.

Omáčka z gorgonzoly

Druhou cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno, orestujeme v rozehřátém hrnci s olivovým olejem, trochu osolíme a opepříme. Jakmile cibule a česnek zezlátnou, přidáme kousky gorgonzoly, podlijeme smetanou a za stálého míchání metličkou vaříme na mírném plameni, až se sýr úplně nerozpustí.

Tip: Pokud je potřeba, můžeme hotovou omáčku rozmixovat ponorným mixerem.

Servírování

Masové kuličky servírujeme s pečenou kořenovou zeleninou přelité omáčkou z gorgonzoly. Jídlo můžeme ještě dozdobit listovou petrželí nebo nakrájenou lahůdkovou cibulkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU