Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 4 stroužky česneku. Osolíme, opepříme, přilijeme olivový olej a přidáme nasekaný rozmarýn. Směs důkladně promícháme a vytvarujeme menší kuličky, které klademe vedle sebe do zapékací mísy vymaštěné olivovým olejem. Kuličky pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.
Mezitím připravíme kořenovou zeleninu. Mrkev, petržel a bílou ředkev nakrájíme na menší kousky. Do vroucí osolené vody přidáme nejprve mrkev s petrželí. Ředkev přidáme o pár minut později a vaříme do poloměkka. Scedíme, necháme okapat, trochu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
Předvařenou zeleninu přidáme k předpečeným kuličkám, posypeme lístky rozmarýnu a pečeme při stejné teplotě ještě 20 – 25 minut dozlatova.
Druhou cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme nadrobno, orestujeme v rozehřátém hrnci s olivovým olejem, trochu osolíme a opepříme. Jakmile cibule a česnek zezlátnou, přidáme kousky gorgonzoly, podlijeme smetanou a za stálého míchání metličkou vaříme na mírném plameni, až se sýr úplně nerozpustí.
Tip: Pokud je potřeba, můžeme hotovou omáčku rozmixovat ponorným mixerem.
Masové kuličky servírujeme s pečenou kořenovou zeleninou přelité omáčkou z gorgonzoly. Jídlo můžeme ještě dozdobit listovou petrželí nebo nakrájenou lahůdkovou cibulkou.