Obtížnost
Pokročilý
Máte jogurtovač nebo přemýšlíte, jestli si ho nepořídit? Rozhodně se to vyplatí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na výrobu domácího jogurtu, který vydrží v lednici bez problémů klidně i celý týden, ale určitě ho sníte mnohem dříve. K jeho výrobě potřebujete jednoduše jen mléko a (možná překvapivě) jogurt. Speciálně ten s živými jogurtovými kulturami. A pokud si chcete udělat opravdu poctivou várku z čerstvě nadojeného mléka, prozradí vám Roman Paulus i to, jak ho před přípravou jogurtu správně pasterizovat.
Energie
3 215 kJ / 768 kcal
Bílkoviny
43,60 g
Tuky
40,90 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
1,30 g
Sacharidy
56,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mléko nalijeme do hrnce a na mírném ohni zahříváme na teplotu 40 °C.
Pokud budete používat mléko čerstvě nadojené přímo od farmáře, předem ho dvakrát pasterizujte, tedy zahřejte na teplotu 72 °C a nechte vychladnout na teplotu 40 °C.
02.Do mléka přidáme jogurt s živými kulturami a pořádně zamícháme.
03.Naplníme do čistých skleniček, uzavřeme víčkem a vložíme do jogurtovače. Recept vychází na 7 skleniček o objemu 180 ml.
Skleničky musí být perfektně čisté, ideálně vyvařené, aby se v nich nemnožily nežádoucí organismy.
04.V zapnutém jogurtovači necháme jogurt zrát asi 6 hodin, pak ho vypneme a necháme 1 hodinu vychladnout. Jogurt bude krásně hustý.
05.Následně přendáme skleničky do lednice, kde vydrží přibližně týden. Jogurt je nejchutnější alespoň 2 hodiny vychlazený.
06.Vychlazený jogurt přendáme do misky, přidáme ovesné vločky, oblíbené ořechy, čerstvé ostružiny, borůvky a jahody, přelijeme javorovým sirupem nebo medem a ozdobíme lístkem máty.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT