Už žádné zbytky
Doba čtení 4 minut

Už žádné zbytky

Už žádné zbytky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Po vaření zůstane v kuchyni většinou spousta odpadu, který putuje buď na kompost, nebo rovnou do popelnice. Ze zbytků ovoce a zeleniny přitom vykouzlíte ještě pár dalších dobrot, které vám ušetří čas i peníze. Připravili jsme přehled jednoduchých tipů, díky kterým si můžete ze zbytků vyrobit vlastní kořenící směsi nebo klidně i milé dárečky pro své blízké.

Vývar ze slupek

S kořenovou zeleninou se v kuchyni objevuje i velké množství slupek. Víte, že z nich můžete uvařit stejně kvalitní vývar jako ze samotné zeleniny? Zkuste to! Před samotným vařením můžete slupky a odřezky skladovat v lednici až čtyři dny. A pokud je nestihnete zpracovat, dají se jednoduše zamrazit v uzavíratelném sáčku.

Hotový vývar pak můžete vylít do tvořítek na led – kostky se vám pak budou hodit při přípravě omáček nebo třeba rizota. Mějte však na paměti, že byste ani odřezky, ani vývar neměli v mrazáku skladovat déle než jeden rok.

Nezvyklé pesto

Při nákupu zeleniny lidé často už v obchodě odtrhnou a vyhodí zelenou nať. Děláte to také? Příště si ji vezměte s sebou! Mladé listy z ředkviček, mrkve, celeru či petržele jsou vynikající jako osvěžení do salátu. Listy natě jsou chutné, šťavnaté a navíc bohaté na živiny. Nejlépe uděláte, když je odtrhnete a do salátu přidáte těsně před podáním, aby neuvadly.

Ze zelené natě můžete také rychle vytvořit vynikající pesto. Vložte listy do mixéru spolu s několika stroužky česneku, špetkou solí a piniovými oříšky (nebo slunečnicovými semínky). Vše poté zalijte olivovým olejem a rozmixujte. Pesto rozdělte do skleniček a před uzavřením zakápněte olejem. Skladujte v lednici, kde vám vydrží i několik měsíců.

 

A variety of vegetables on a cutting boardDescription automatically generated

 

Tip: Pokud jste pesto ještě nepřipravovali, nechte si poradit od šéfkuchaře Romana Pauluse ve video receptu Kulinářské akademie Lidlu.

 

Domácí koření

Ze zbytků kořenové zeleniny si dokonce můžete vyrobit i domácí polévkové koření bez konzervantů a dalších umělých přísad. Očištěné zbytky nakrájejte najemno nebo rozmixujte, osolte je, případně dochuťte čerstvými bylinkami, jako je libeček nebo petržel. Předehřejte troubu na minimální teplotu, tedy 50–60 °C. Poté směs rozložte na pečicí papír a sušte v pootevřené troubě dvě až tři hodiny. Usušenou směs můžete ještě jednou pomlít a pak přesypat do uzavíratelného sáčku. 

Záhon ze zbytků

„Hlavičky“ kořenové zeleniny lze dobře využít i pro další pěstování. Odřezky z vrchních částí mrkve, celeru či petržele vložte do vody a umístěte na světlé místo, třeba na parapet. Za několik týdnů by měla vyrašit čerstvá nať. Nové výhonky můžete zasadit do záhonu na zahrádce, případně i do hlubšího květináče na balkoně.

Vlastní čajová směs

Chytře využít se dají i slupky z ovoce. Zbytky po zpracování jablek a hrušek usušte a použijte pro výrobu ovocné čajové směsi. Záleží především na vaší chuti – ovoce můžete doplnit skořicí, hřebíčkem, nebo třeba mátou. Domácí čajovou směs pozvolna sušte několik hodin v troubě při minimální teplotě a nakonec uchovávejte v papírovém sáčku či ve sklenici. Pokud chcete, můžete do směsi přidat i trochu černého sypaného čaje.

A k jakému stylu zpracování zbytků tíhnete vy? Pěstujete si vlastní žížaly ve vermikompostu, dáváte slupky slepicím a králíkům, děláte vývary a pesta, nebo máte vlastní skvělý tip? Podělte se s námi do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU