Tekuté zlato čili olivový olej
Škola vaření

Tekuté zlato čili olivový olej

Olivový olej používá každý z nás v kuchyni (a nejen tam) úplně běžně, tušíte však, jaký poklad se v něm skrývá? Přečtěte následující řádky a dozvíte se více.

Ne nadarmo dostal olivový olej přezdívku „král olejů“, v českých domácnostech se však zabydlel až v posledních 20 letech. Dříve se používal nejčastěji slunečnicový.

Ve světě je známých až 400 druhů olivovníků, přičemž z každého druhu se získá chuťově lehce odlišný olej. Rozumět olivovým olejům je tedy stejně náročné jako rozumět vínu. Zajímá vás, co o olivových olejích říká Roman Paulus? Podívejte se na video v naší Kulinářské akademii.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ze stromu do lahve

Největším producentem olivového oleje je v současnosti Španělsko, odkud pochází více než čtyřicet procent světové výroby, za ním následuje Itálie a Řecko.

Výrobě oleje logicky předchází sběr oliv. Ten probíhá v období od října do ledna podle toho, jak zralé olivy sklízíme. Věděli jste, že olivy zelené a černé nejsou vlastně dva různé druhy, ale že se jedná o různá stadia zralosti?

Sklizeň probíhá tak, že se pod stromy natáhnou sítě a duralovými tyčemi se olivy „sráží“. Důležité je, že se olivy zpracovávají ještě týž den, kdy byly sklizeny. Nejprve se nasypou do velké nádoby, kde se dvěma žulovými koly drtí a rozemílají. Poté se směs přesune do speciálních košů, které se vrství na sebe a následně stlačují, čímž se získává směs vody a oleje. Voda se filtrací oddělí a zbyde jen čistý extra panenský olivový olej.

Přívlastek extra panenský může nosit pouze olivový olej lisovaný za studena, který byl vyroben v prvním lisu. Ostatní olivové oleje se buď lisují za tepla lisované, nebo se jedná o druhý lis.

Olivový olej se vyrábí jak z oliv zelených (hodí se třeba do zálivky na salát), tak z tmavých oliv (je skvělý k dochucení pokrmu, pokapejte jím například grilované maso nebo rybu), existují však i oleje ze směsi oliv (chutnají báječně s hovězím carpacciem nebo caprese).

Přínosy

Olivový olej je jedním z pilířů středomořské kuchyně, která je v dnešní době vyzdvihována jako prototyp zdravé stravy. Používá se hlavně ve studené kuchyni, jelikož má nízký kouřový bod a na opékání je ho jaksi škoda, prostě už není tak dobrý.

Konzumací olivového oleje snižujete riziko vzniku infarktu, mozkové příhody, snižuje vysoký tlak i hladinu takzvaného zlého cholesterolu a má pozitivní účinky na trávicí ústrojí. V olivovém oleji obsažený oleocanthal má prý za následek to, že se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku. Například obyvatelé řecké Kréty konzumují olivový olej ve velkém, někteří si dokonce dají „panáka“, neboť věří, že jim dodává vitalitu a zdraví. A právě Kréta vykazuje nejnižší výskyt srdečního infarktu. Nezáleží na množství tuků, ale na jejich kvalitě.

Vaření

Olivový ztrácí tepelnou úpravou antioxidační a aromatické vlastnosti, které jsou na něm nejcennější. Proto je lepší používat jej ve studené kuchyni, například k salátu se sýrem feta, nebo pokapat až na závěr jídlo olejem, třeba filet z mořského vlka pak chutná famózně. Ochutnejte sami!

Čím ho nahradit?

Olivový olej se pyšní skvělými vlastnostmi, což se odráží také v ceně, za 1 litr kvalitního extra panenského oleje zaplatíte kolem 250 Kč. Nebojte se tu a tam nahradit klasický „oliváč“ olejem řepkovým. V porovnání s ostatními oleji má nejméně nasycených mastných kyselin a naopak dost omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Řepkový olej navíc neztrácí tepelnou úpravou svoji kvalitu.

I když se snažíte tučné potraviny ve svém jídelníčku omezovat, ty dobré tuky určitě zařaďte. Některé vitamíny se bez nich totiž neobejdou.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU