Spižírna: Jak skladovat vejce

Spižírna: Jak skladovat vejce

Vejce jsou v kuchyni oblíbená a takřka nenahraditelná. Obzvlášť proto byste měli vědět, jak je správně skladovat.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vejce jsou v kuchyni oblíbená a takřka nenahraditelná. Obzvlášť proto byste měli vědět, jak je správně skladovat. Zvyky se liší země od země a domácnost od domácnosti, některá univerzální pravidla se ale vyplatí dodržovat.

Dobré je začít vejce zkoumat už v obchodě. Nikdy nekupujte vejce podezřelého tvaru, s nakřáplou a poškozenou skořápkou nebo ta, která zapáchají (to dá samozřejmě rozum). Na barvě naopak nezáleží – bílá nebo hnědá barva neurčuje kvalitu, ale plemeno slepic. Pokud jste tedy někde slyšeli, že bílá vejce jsou kvalitnější, není to pravda. Stejně tak nevěřte tomu, že je vejce po přinesení z obchodu nutné umývat. Naopak – chrání je přirozená vrstva, která se každým umytím oslabuje.

Selský rozum radí nevystavovat vejce slunci. Ideální teplota skladování se pohybuje mezi 5 a 18 °C, v ledničce nejlépe do 8 °C. Vyhněte se dvířkům chladničky, kde je teplota nejvyšší, a raději je schovejte dozadu střední nebo vrchní police. Důležitá je také stálost teploty. Neustálé přesouvání vajec z lednice do spíže a naopak čerstvosti nepřidává.

Dobře také uděláte, když vejce uskladníte špičkou dolů. Na tupější straně vajec se nacházející póry, kterými se dovnitř dostává kyslík, touto stranou tak mohou lépe „dýchat“ a nekazí se. Pokud ale vajíčka skladujete déle než 10 dnů, je dobré je otočit do původní polohy, aby se žloutek nepřilepil ke skořápce. Dejte pozor i na to, vedle jakých potravin vejce umístíte. Jejich vápenná skořápka snadno absorbuje pachy – aromatický sýr nebo koření proto nebudou nejlepšími sousedy. Takto skladovaná vejce vydrží bez obav dva až tři týdny.

Otevřeli jste ledničku a nejste si jistí, jestli jsou vajíčka ještě čerstvá? Udělejte jednoduchý test! Vejce vložte do vody a sledujte, jak se bude chovat. Pokud zůstane u dna, je opravdu čerstvé. Nerozklepnuté vejce má totiž uvnitř vzduchovou bublinu. Ta je zpočátku malá, s postupujícím časem se ale zvětšuje. Pokud se tedy vajíčko ve vodě začne otáčet a nadnášet, měli byste ho rychle spotřebovat. Pokud vyplave na povrch, raději ho vyhoďte.

Čerstvost samozřejmě poznáte i podle data spotřeby na obalu, i když například menší farmáři ho uvádět nemusí (ale měli by vám ho na požádání říct). Kvalitu vajec můžete posoudit i po rozklepnutí. Čerstvý bílek by měl být průhledný a hustý, žloutek pevný a hezky vypouklý. Pokud se vejce roztéká, má patrně své nejlepší dny už za sebou.

Nám na kvalitě a šetrném chovu opravdu záleží – zavázali jsme se proto, že do konce roku 2025 budou všechna vejce v Lidlu pouze z bezklecových chovů. V sortimentu už teď nabízíme vejce z podestýlkového chovu, který slepicím umožňuje volný pohyb po hale i přístup ke krmivu a vodě.

Kam dál? V předchozím díle Spižírny se můžete naučit, jak správně skladovat citrusové plody.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU