Spižírna: Jak skladovat jablka a hrušky
Doba čtení 5 minut

Spižírna: Jak skladovat jablka a hrušky

Čas sklizně hrušek a jablek je tu! Poradíme vám, jak nejlépe uschovat pár kousků z nákupu nebo rovnou celou úrodu.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Čas sklizně hrušek a jablek je tu! Poradíme vám, jak nejlépe uschovat pár kousků z nákupu nebo rovnou celou úrodu. Právě hrušky a jablka se pro dlouhodobé uskladnění báječně hodí, pokud jim na začátku věnujete tu správnou péči. 

Opatrná sklizeň

Pokud patříte mezi majitele hrušní či jabloní, měli byste si dávat pozor už při samotné sklizni. Plody sklízejte opatrně, otlučené ovoce dlouho nevydrží a ještě se začnou kazit všechny plody kolem. Pozor i na listy – mohou být napadeny chorobami, které nejsou na první pohled vidět, ale znehodnotí pak celou úrodu. Vyhněte se tedy tomu, abyste u ovoce nechávali lístky. Stejná pravidla platí i pro nákup hrušek a jablíček v obchodě: Vyvarujte se otlučeným plodům a hned po nákupu také odstraňte ze stopek listy.

Hrušky ani jablka dopředu neomývejte, ani neleštěte. Výjimkou jsou případy, kdy plánujete, že se do několika hodin sní. Očištěním ovoce zbytečně snížíte jeho odolnost. Pokud si hrušky a jablka sklízíte na vlastní zahradě, uskladnění neodkládejte. Čím déle čerstvé ovoce zůstává mimo vhodné prostředí, tím rychleji se kazí.

Tip: Pokud vám doma u mísy s ovocem poletuje hejno mušek, vyzbrojte se na ně. Vezměte malou misku, do které nakrájíte několik kousků jablka. Misku překryjte alobalem a jehlou do něj propíchejte několik drobných dírek. Pastička na mušky je hotová!

 


Do sklepa, do lednice i do studny

Hruškám i jablkům svědčí zejména chlad. Patří tak nejlépe do sklepa nebo do lednice. V obou případech je důležité jim zajistit dostatečnou vlhkost, která brání vysychání.

Jedním ze zajímavých míst pro uskladnění jablek, které používaly naše babičky, a kde se snoubí chlad i vlhkost dohromady, je spouštění úrody do studny s ledovou vodou. Ve sklepě, kam si hrušky a jablka můžete schovat po celých bedýnkách, můžete využít jiný přírodní zvlhčovač. Mezi bedýnky s ovocem přidejte otevřenou bedýnku s poskládaným mechem. Ten jednoduše vykopnete lopatkou na zahradě, nebo v lese.

Kousek mechu ostatně můžete přidat i do spodního šuplíku v lednici, pokud v něm budete uchovávat pouze ovoce, které vyšší vlhkost uvítá. Dostatečnou vlhkost jinak zajistíte třeba v lednici položenou miskou vody.

Při dlouhodobém skladování většího množství ovoce, třeba při ukládání do přepravek, je také dobré, aby se jednotlivé plody nedotýkaly. Můžete bedýnky například vystlat slámou nebo čímkoliv, co je zrovna po ruce – i takhle předcházíte otlačení a rychlému kažení.

Tip: Místo hlídání vlhkosti ve spíži si můžete hrušky i jablíčka rovnou nasušit na výborné křížaly. Ty mohou být zdravým mlsem k televizi nebo si je můžete přidat třeba do ovesné kaše.

 

 

Kouzlo zrání

Hrušky i jablka je dobré skladovat odděleně od ostatního jídla a zeleniny, protože mají tendenci přejímat pachy. Lehce by se vám pak mohlo stát, že si kousnete třeba do cibulového jablíčka. Uchovávat hrušky a jablka odděleně se vyplatí také proto, že oba tyto druhy ovoce vylučují látku, která urychluje zrání. Proto vedle nich například banány tak rychle hnědnou. Toho můžete ale i využít. Třeba ve chvíli, kdy máte tvrdé nektarinky, kiwi nebo jiné ovoce, které potřebujete nechat dozrát.

Když nepotřebujete uskladnit žádnou velkou úrodu a zbývá vám jen pár hrušek a jablek, které už začínají lehce přezrávat, uchovejte je v jiné podobě! Využijte video recept Romana Pauluse na tvarohové ovocné knedlíky a vybavte si mrazák několika porcemi jablkových knedlíků.

A jaký způsob uskladnění hrušek a jablek se osvědčil vám? Patříte mezi sadaře se zásobou na celou zimu, nebo nakupujete ovoce k rychlé spotřebě? Napište nám to do komentářů!


NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU