Sangría netradičně: tipy na originální variace známého koktejlu

Sangría netradičně: tipy na originální variace známého koktejlu

Horký letní večer a ovocná sangría s ledem na stole. Každý, kdo byl ve Španělsku, si určitě známý koktejl dopřál. Připravit si ho můžete jednoduše i doma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Horký letní večer a ovocná sangría s ledem na stole. Každý, kdo byl ve Španělsku, si určitě známý koktejl dopřál. Připravit si ho můžete jednoduše i doma. A pokud se navíc nebojíte trochu experimentovat, máme pro vás pár tipů, jak si tento originální nápoj ještě trochu ozvláštnit.

Rudá krev

Název nejznámějšího nápoje Pyrenejského poloostrova pochází ze slova sangre, tedy krev. Historie krvavě rudého moku sahá podle některých zdrojů až do antiky, kdy byla voda prý tak znečištěná, že lidem nezbývalo nic jiného, než pít namísto toho lehké ovocné víno s kořením. Podle jiné legendy vznikla sangría v Karibiku, odkud se dostala do Spojených států. Tam si v 60. letech získala oblibu na světovém veletrhu v New Yorku, kde se stala hitem španělského stánku.

Dnes se sangría běžně pije v restauracích, barech i doma. Základem je vždy červené víno a ovoce – nejčastěji pomeranč, jablko, ananas, broskev nebo meloun. Tradičně se používají kvalitní červená suchá vína s ovocnými tóny. Ve Španělsku nejčastěji odrůda Tempranillo z oblasti Rioja nebo odrůda Grenache. V Česku můžete použít třeba Pinot Noir neboli Rulandské modré. Pro ostřejší variantu do základu přidejte brandy nebo pomerančový likér.

TIP: V posledních letech je v oblibě i sangría blanca z bílých suchých vín, v níž vyniknou broskve nebo nektarinky. Výborně se hodí k lehkým pokrmům – salátům, rybám nebo kuřecímu masu.

Připravené suroviny smíchejte v míse nebo džbánku a nechte několik hodin uležet v lednici, ideálně přes noc (pokud vydržíte neupíjet), aby se chuť ovoce pořádně rozležela. Důležitou součástí letního nápoje je i koření – skořice a hřebíček. Svěží chuť podpoří i čerstvé bylinky, hlavně máta. Před podáváním můžete přidat pro zjemnění i sodovku a podle teploty potřebné množství ledu.

Pusťte se do experimentování

Příprava koktejlu je o zábavě a experimentování, fantazii se proto meze nekladou. Co zkusit sangríu z růžového vína? Jeho lehkou chuť podpoří třeba maliny, jahody nebo broskve. Pokud jste zase nasbírali moc borůvek a nevíte, jak je nejlépe využít, šup s nimi do bílého vína, ke kterému se skvěle hodí. S červeným vínem zase vynikne granátové jablko. Vyhrát si můžete i s alkoholovým základem. Milovníci exotiky připravují koktejl z bílého vína a rumu, který dochutí kousky manga. Jiní zase jako tvrdý alkohol volí ochucené druhy vodky.

Hravá alchymie bude určitě bavit i děti. Místo alkoholu je můžete nechat vyřádit se s ovocnými džusy. Chuťově nejblíže vínu je samozřejmě džus z hroznů. Zajímavý je i brusinkový, jablečný nebo grepový. Pro svěžejší chuť ho můžete namixovat s limonádou nebo sirupem z červeného ovoce a směs dochutit ovocem podle libosti – třeba kiwi, pomeranči a nektarinkami. Dětská varianta je na stole!

TIP: Pokud chcete opravdu zaujmout, místo džbánku podávejte nápoj ve vydlabaném melounu.

Se sangrií si užijete zábavu. Nezapomínejte, že pod vrstvou sladkého ovoce je ale také pořádná dávka alkoholu. Před popíjením se proto nezapomeňte pořádně najíst. Ze středomořské kuchyně, kterou sangría skvěle doplní, vyzkoušejte třeba mořského vlka nebo steak z tuňáka.

Máte i vy svůj tajný recept na sangríu? Nebojte se nám ho vyzradit v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU