Peče celá rodina: Jak na sušenky s dětmi

Peče celá rodina: Jak na sušenky s dětmi


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Najděte společně se svými dětmi ten pravý recept na sušenky, ke kterému se budete pravidelně vracet. Můžete ho zkoušet stále znovu a nikdy ne stejně. Vytvořte tak dětem sladkou vzpomínku na společně pečení.

Děti (i dospělí) milují sušenky ve všech možných podobách. Vezměte základní recept na tradiční americké cookies a nebojte se experimentovat. Můžete použít mléčnou čokoládu, hořkou, bílou – nebo všechny tři. Pohrajte si se zdobením a nechte děti vymyslet jejich vlastní druh sušenek!

Příprava sušenek je opravdu jednoduchá a proto je ideální na rodinné pečení s malými pomocníky. Je dobré pamatovat na pár základních tipů:

  1. Všechny ingredience by měly mít před přípravou pokojovou teplotu
  2. Tekutou a pevnou složku těsta nemíchejte mixérem ani robotem. Stačí směs zpracovat ručně.
  3. Je dobré nechat těsto po zamíchání chvíli odležet v chladu. Pár minut je akorát.
  4. Typický kulatý tvar cookies dostanou až v troubě při pečení. Na plech je narovnejte v podobě kuliček, ty se pak samy v teple roztečou. Nezapomeňte jim ponechat dost prostoru kolem.

TIP: Děti budou milovat i sestavování vlastních „sušenek ve sklenici“. Zkuste to!

Na základní sušenkové těsto si připravte:

  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek cukru – může být i přírodní hnědý
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli
  • hrnek nasekané čokolády – podle chuti

Mouku prosejte s práškem do pečiva a přidejte špetku soli. V misce zvlášť ušlehejte změklé máslo s cukrem, pak přidejte vejce. Obě misky smíchejte dohromady a ručně zpracujte těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a v dostatečném rozestupu sázejte na papír hrudky o velikosti vlašského ořechu. Hrudky tvarujte buď mokrýma rukama nebo dvěma lžícemi.

TIP: Změklé máslo je občas dost nejasný pojem. Nemá být úplně rozpuštěné, a proto musíte myslet na to, aby bylo ve správný čas venku z lednice. Když na něj náhodou zapomenete, zkuste si potřebné množství másla nastrouhat na struhadle – v malých kouscích bude máslo poddajnější.

Sušenky nesmí být příliš vysušené a měly by být vláčné. Pečou se chvilku, asi deset minut. Zkuste i oblíbené variace, děti si je zamilují!

Sušenky pro jednorožce

Dobrotám, které připravujete společně s dětmi, nesmí chybět barvy. Čokoládu v sušenkách mohou děti nahradit barevnými lentilkami nebo můžete společně použít potravinářské barvy a přichystat sušenky všech barev.

Medvědí tlapky

Během pečení sušenek, když už jsou sušenky v troubě a roztékají se, mohou z nich děti, s vaší asistencí, připravit zvířecí tlapy. Sekané mandle poslouží jako drápky a doprostřed tlapky dejte třeba čokoládu. Fantazii se meze nekladou!

Máte nějaký oblíbený recept na rodinné sušenky? Pochlubte se v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU