Nehousky: Návod na originální kynuté pečivo
Doba čtení 3 minut

Nehousky: Návod na originální kynuté pečivo

Máme za sebou Halloween a krvavé zákusky, které by při jiné příležitosti byly možná příliš dramatické. Tyto osobité houstičky se hodí celoročně, ale klidně jim můžete strašidelně okusovat ouška.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Máme za sebou Halloween a krvavé zákusky, které by při jiné příležitosti byly možná příliš dramatické. Tyto osobité houstičky se hodí celoročně, ale klidně jim můžete strašidelně okusovat ouška. Těsto je jednoduché a určitě brzy sami přijdete na spoustu dalších tvarů, rostlin a zvířátek, které se dají umotat – níže najdete počáteční inspiraci.

Receptů na domácí kynuté pečivo je na Kuchyni Lidlu hned několik. Tentokrát jsme vycházeli z receptu na tyto Velikonoční jidáše, které jsou skvělé jak se šunkou, tak s marmeládou.

Kromě základního těsta a posypů vám k ruce bude sklenička, malý ostrý nožík, párátko a trocha vody.

PRASÁTKA

1. Začněte tím, že těsto vyválíte na zhruba 0,5 cm silný plát. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrojte větší kolečka.


 2. Z horní části kolečka vyřízněte malé „V“. Vzniklé uši překlopte opatrně dolů a z vykrojeného „véčka“ udělejte malou kuličku na rypáček.

3. Párátkem naznačte místa pro očička. Konec párátka poté navlhčete vodou, obalte v máku (či jiném posypu) a přeneste na vyznačená místa. Nosní dírky lze udělat z lněných semínek.

TIP: Pokud netrváte na neutrální chuti a máte rádi sladší pečivo, zapojte například rozinky – je to s nimi jednodušší.


KYTIČKY

1. Z kousků těsta vyválejte v obou dlaních dobře spojené kuličky.

2. Na válu je pak v prostřední části přimáčkněte dolů skleničkou. Okraj přimáčknuté kuličky nařízněte – musí to být sudé číslo, ale přesný počet je na vás. Obvyklých je 12 naříznutí pro 6 okvětních lístků, ale při větších kuličkách lze i víc.

 

3. Pak začněte se spojováním – dva proužky vždy pomocí prstů přitlačte k sobě a takto pokračujte, dokud nespojíte všechny proužky.

TIP: Nezapomeňte, že jidášky se před i při pečení zvětší. Pokud nechcete, aby vám těsto „kynulo pod rukama“, doporučujeme ho nechat kynout pomalým způsobem přes noc v lednici. A takto můžete do lednice dát i těsto, které už je celé vykynuté – před snídaní ho jen vytvarujete a upečete.

Troufnete si i na složitější tvary? S trochou fantazie toho zvládnete hromady, tady je jenom malá inspirace:

  • Pomocí ostrého nožíku můžete do těsta udělat několik zářezů, které budou po upečení připomínat šupiny.
  • Válečky těsta snadno vytvoří ocásek.
  • Vousky se z těsta dělají těžko, mnohem lépe vám pomůže třeba hřebíček.
  • Do těsta můžete i kreslit ostřím nože. Nezařezávejte ale příliš hluboko, jinak se vám houstička v troubě „rozšklebí“.

 

Pustíte se do toho? Jaké houstičkové zvířátko se vám podařilo upéct? Pochlubte se do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU