Koření na grilování: vyberte to nejlepší!

Koření na grilování: vyberte to nejlepší!

Máme pro vás malé opáčko před zahájením grilovací sezóny: které koření nejlépe zvýrazní chuť pochoutky na gril? Uvidíte, že jednoduchou směs si zvládnete namíchat i doma.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Dobré koření – polovina úspěchu

Pokud chystáte barbecue na poslední chvíli, můžete sáhnout po univerzálním koření z obchodu. Tyto směsi vás ale vyjdou dráž a často obsahují vysoký podíl soli a glutamátů. Nejčastější přísady – pepř, papriku nebo česnek – přitom většinou máte doma, neváhejte je využít. Často stačí smíchat tři až čtyři koření dohromady, při více druzích chuti tolik nevyniknou. Základní přehled si můžete připomenout ve videu Romana Pauluse. Vyplatí se mít vždy po ruce i čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián, majoránku a šalvěj, hodit se může i meduňka, levandule nebo estragon. Opatrně nakládejte s bazalkou, která má tendenci se připalovat, přidávejte ji proto při grilování až na konec.

TIP: Sůl maso vysušuje, solte proto spíš v průběhu nebo na závěr grilování.

Hovězí a vepřové maso

Říká se, že kvalitní hovězí maso není třeba dále dochucovat, stačí před grilováním lehce potřít směsí bylinek. Steaky ale můžete ozvláštnit třeba marinádou z dijonské hořčice,  kterou připravíte smícháním rozmarýnu, tymiánu, oleje, soli, pepře, chilli, koriandru a hořčice. Výraznější dochucovadla sluší hlavně vepřovému – maso naložte do směsi piva, vody a sójové omáčky spolu s česnekem, cibulí, pepřem, kmínem, zázvorem a koriandrem – budete se olizovat! Nebo si vychutnejte lahůdky jako vepřovou krkovici s uzenou paprikou nebo sladší marinádu z rozmixovaných fíků, balsamica, rajčatového pyré, soli, česneku a bobkového listu.

Drůbeží maso

Chuť kuřecího je spíš nevýrazná, s tímto masem se proto můžete opravdu vyřádit.  Vyzkoušet můžete pikantnější marinádu z červené papriky, chilli, kari, pepře, sušeného česneku a olivového oleje. Kuřecí maso se dobře kombinuje i s nasládlými tóny, do koření proto neváhejte přidat trochu citronové šťávy, medu nebo marmelády. Roman Paulus doporučuje grilované kuře v pomerančové marinádě z pomerančové šťávy a zázvoru.

Ryby

U ryb naopak můžete být střídmější. Na rozdíl od masa se doporučuje je hodně nasolit, klidně už předem. Celou snítku tymiánu můžete vložit i dovnitř ryby – třeba v receptu na jednoduchého mořského vlka na grilu. Během grilování je potírejte máslem s bylinkami – tymiánem, rozmarýnem nebo petrželkou. Neváhejte sáhnout po kopru. Rybám sluší i marinády s bílým vínem nebo vinným octem – třeba směs bylinek, zeleného a černého pepře, citronové šťávy a vína. A kdo má rád ostřejší variantu, lososa nebo krevety může naložit do pikantní marinády z jalapeňos, limetkové šťávy a soli.

Zelenina a sýry

Skromní můžete být i u zeleniny. Dobré čerstvé zelenině bude stačit pár kapek olivového oleje, sůl a bylinky. Inspirujte se třeba v řecké kuchyni, kde lilek nebo cuketu skvěle dochutí oregano. Láká vás grilovaný chřest? V našem receptu se dozvíte, jak připravit asijskou marinádu z rybí omáčky, arašídového oleje, řas nori a sezamu. A na koření nezapomínejte ani při grilování sýrů – grilovaný camembert přijde při barbecue vhod, přitom ho stačí dochutit paprikou, česnekem, pepřem a rozmarýnem.

Grilovací sezóna je zahájena! Na jaké koření nedáte dopustit vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU