Grilování pro lenochy i profíky

Grilování pro lenochy i profíky

Grilování pro lenochy i profíky
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Poetickou představu pohodové barbecue party často kazí spousta nepříjemných překvapení, obzvláště když nejste zrovna grill masteři a grilování se věnujete jen několikrát do roka.  Jaký gril použít a jak ho správně připravit? A nezaberou přípravy a údržba mnohem více času než samotné grilování? Máme pro vás několik vychytávek, se kterými se stane postávání u grilu vaší oblíbenou kratochvílí!

Moderní přístroj, nebo klasika?

 

Pokud máte v úmyslu grilovat pravidelně a chcete se vyhnout starostem kolem zakládání a udržování ohně, jsou pro vás vhodnější grily plynové či elektrické. Kromě rozpalování je u nich jednoduchá i jejich údržba. I když se tím ochudíte o rituál zakládání ohně a o kouř, který dává grilovanému jídlu nezaměnitelnou chuť.

 

U klasického grilu je nicméně dobré dopředu rozmyslet, kolik chodů plánujete a pro jak velkou společnost. Pro grilování delší než dvě hodiny je lepší použít brikety, které udrží stabilní vysokou teplotu. Jsou tak ideální třeba pro opékání větších kusů masa. U klobásek a buřtů si vystačíte s klasickým dřevěným uhlím.

 

Tip: Chcete-li ozvláštnit vůni grilovaných lahůdek, přidejte mezi uhlíky smrkové větvičky nebo byliny, jako je tymián či rozmarýn.

 

Na jednu sirku

 

Uhlíky na grilování je potřeba nejdříve zapálit a poté nechat pořádně rozžhavit. Nikdy negrilujte na přímém ohni. Nechte si proto na rozpálení dostatečné množství času, ať máte gril nažhavený ve chvíli, kdy přivítáte první hosty. Plynový gril nažhavíte do pěti minut, ale na brikety z dřevěného uhlí si vyhraďte klidně hodinu.

 

Tip: Jak rozpálit gril krok za krokem? V Kuchyni Lidlu jsme pro vás připravili podrobný návod.

 

Přípravu žhavých uhlíků si můžete usnadnit podpalovačem. Dříve se hojně využívaly lihové podpalovače, dnes už ale existují i směsi na přírodní bázi, se kterými rozpalování grilu nedoprovází nepříjemný zápach. Využít ale můžete třeba i jen smotky dřevité slámy nebo plato od vajec, do kterého můžete jednoduše vyskládat uhlíky a zapálit.

 

Využít můžete také takzvaný startér, což je plechový válec, který se naplní směsí uhlíků či briket, větviček a starých novin a zažehne se podpalovačem. Jakmile (po jakémkoliv rozpálení) zmizí plamen i dým a uhlíky už jen žhnou, rozhrňte je rovnoměrně pod celou grilovací plochou.

 

Tip: Aby se uhlíky řádně rozžhavily, je zpočátku dobré na ně foukat. Pokud se chcete vyhnout ožehnutým řasám či vousům, můžete si vyrobit domácí improvizovaný „měch“. Vezměte dvě plastové láhve stejné velikosti, oběma odstřihněte dno a jedné ponechte zátku. Zasuňte je do sebe a začněte rozfoukávat.

Jak na maso

 

Do základní grilovací výzbroje patří jednoznačně kleště na obracení. Do masa by se během grilování totiž nemělo píchat vidličkou, aby nevytekla šťáva. Připravte si předem také dostatečný odkládací a manévrovací prostor na průběžné potírání marinádou a na servírování hotových kousků. Zejména maso není dobré, pokud ho na grilu necháte zbytečně dlouho a vysušíte ho.

 

Tip: Během příprav vám jistě pomůže seznam grilovacích nezbytností přímo od šéfkuchaře Romana Pauluse.

 

Maso na grilování vyndejte z lednice předem, aby mělo před vložením na gril pokojovou teplotu. Pokud by přišlo maso na gril studené, stáhlo by se teplotním šokem a zůstalo by pak gumové. Maso není potřeba naklepávat ani omývat.

 

Tip: Pokud budete k masu grilovat také zeleninu jako třeba brambory, mrkev nebo dýni, naložte ji na 30–60 minut do vody. Rychleji se opeče a bude křehčí.

 

 

Gril jako ze škatulky

 

Mezi základní výbavu by měl patřit i čistící kartáč na rošt. Ten by měl mít silné štětiny, ideálně drátěně. Hodí se během opékání na průběžné očišťování a především na následnou údržbu. U plynem či elektřinou regulovaných grilů můžeme rošt rozpálit a většinu nečistot tak spálit. U klasického grilu je dobré čištění neodkládat a setřít nečistoty z roštu ještě předtím, než úplně vychladne. Běžně se už dají sehnat i speciální čistící pěny na gril, které si poradí i se zaschlou nečistotou nebo připečenou marinádou.

 

Tip: Ze zbytků po grilování si vezměte na pomoc cibuli. Kousek cibule chytněte do alobalu a s její pomocí rošt snadno očistěte.

 

Pří přípravě masa na gril se vyhněte marinádě s medem, který má tendenci se pálit a připékat. Pokud chcete maso medem ochutit, je lepší ho až na grilu zvrchu potírat štětečkem. Ani s klasickou marinádou byste to neměli přehánět – maso by se před opékáním mělo spíš osušit. Marinády mohou stékat do uhlíků a nepříjemně se pálit. Zkuste také trik se suchou marinádou – do masa vetřete směs suchých bylin a koření, která navíc vytvoří jemnou krustu.

 

Máte nějaký svůj grilovací trik? Pochlubte se s ním v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU