Anglická snídaně a jak na ni: snídejte jako Britové

Anglická snídaně a jak na ni: snídejte jako Britové

Šťavnaté klobásky, smažená anglická slanina, pečené rajče, volské oko, osmahnuté žampiony, fazole v rajčatové omáčce a opečený toast.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

 

Šťavnaté klobásky, smažená anglická slanina, pečené rajče, volské oko, osmahnuté žampiony, fazole v rajčatové omáčce a opečený toast. Posnídejte po anglicku a pochutnejte si na talíři plném výživných dobrot, které vás dokážou zasytit až do večeře! Tradiční Full English Breakfast se skvěle hodí na víkendový brunch. Volný den na trávení po takové hostině totiž opravdu oceníte.

 

Počátky bohatých anglických snídaní se datují k prvním letům 19. století, kdy byla snídaně povýšena na nejdůležitější jídlo dne. Zasloužila se o to především průmyslová revoluce – těžce pracující dělníci se tehdy před šichtou v továrně potřebovali pořádně nasytit, aby pak vydrželi pracovat až do konce směny. Dnes si opulentní anglickou snídani můžete objednat ve většině britských restaurací a hotelů jako alternativu k o poznání chudší snídani kontinentální. Ta zahrnuje v základu pouze pečivo, máslo a marmeládu.

 


Aby anglická snídaně byla opravdu autentická, musíme při její přípravě především použít kvalitní suroviny. Základní skladba talíře většinou zůstává neměnná, v závislosti na lokalitě se ale často přidávají místní speciality.

 

A co všechno (a jak) si tedy na opravdovou anglickou snídaní připravit?

Klobásky

V Británii se tradičně používají kořeněné klobásky z Cumberlandu. Na rozdíl od klasických párků se nevaří ve vodě, ale smaží – případně se ze střívek masová směs vytlačuje a tvaruje do kuliček, které se pak osmaží. Je důležité je dobře osmahnout ze všech stran, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrčička. Pokud neseženete pravé anglické cumberlandské klobásky, můžete použít i kvalitní grilovací klobásy. Pozor na složení, určitě by měly být vepřové!

Slanina

Bez slaniny se pořádná anglická snídaně neobejde. Při její přípravě navíc celou kuchyň provoníte neodolatelnou vůní! Jednoduchý trik od Marcela Ihnačáka vám pomůže zajistit, aby byla co nejkřupavější a zároveň se nespálila.

Opečená rajčata a žampiony

S rajčaty si poradíte následovně: rozkrojte je na polovinu a položte na rozpálenou pánvičku (klidně se zbytkem výpeku po klobáskách) rozkrojenou částí nahoru. Až se jedna strana osmahne, obraťte je a posypte solí. Nikam nepospíchejte, počítejte s tím, že rajčata na pořádné propečení potřebují kolem deseti minut. Na stejné pánvi můžete připravit také žampiony. Stačí odkrojit nožičky, hlavičky ochutit tymiánem a opéct.

Vejce

Vajíčka mohou být míchaná, ale nejčastěji se podávají sázená tak, aby měla ještě tekutý žloutek, který si Britové často smíchávají s omáčkou z fazolí.

Fazole

Nejčastěji se setkáte s konzervovanými bílými fazolemi v rajčatové omáčce. Jde o speciální odrůdu malých oválných fazolek typu haricot. I když se jim říká baked beans neboli pečené fazole, ve skutečnosti bývají spíš dušené v tomatové omáčce.

Hashbrown

V některých lokalitách (například v Irsku) se podává také trojúhelníkový bramboráček hashbrown. Připravíte jej snadno: uvařené brambory nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a směs osolte. Ještě jednou ji pak vymačkejte, aby se z brambor dostal i zbytek vody. Vytvarujte placičky a opečte je ve vaflovači nebo na pánvi, dokud bramboráčky nejsou krásně křupavé a dozlatova opečené.

Black pudding

Na skotských snídaňových talířích se často objevuje také „černý pudink, který je ale od naší představy pudinku na míle vzdálen. Jde totiž o obdobu krvavé tlačenky, která se krájí na plátky a podává jako slaná delikatesa. Někdy může být nahrazen skotským národním jídlem haggis, které ze všeho nejvíc připomíná nám známý zabijačkový prejt.

Toast s máslem

Opečený toast na konci hodování zastoupí funkci příboru – to až budete chtít talíř dosucha a dočista vytřít, aby ani ždibíček snídaně nepřišel nazmar!

V anglické snídani by neměla chybět ani sladká tečka, kterou tradičně zastupuje toast s máslem a marmeládou – a když se v Británii řekne „marmeláda, nemůže být jiná než pomerančová. Tu si snadno připravíte i doma podle našeho snadného receptu Markéty Krajčovičové.

Vyzkoušíte si připravit doma tuhle anglickou specialitu? Dejte nám o tom vědět do komentářů!

 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU