„Superpotraviny“

„Superpotraviny“

„Superpotraviny“ je označení pro přírodní, nezpracované potraviny s vysokými výživovými hodnotami, které mají dobrý vliv na náš organismus.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

„Superpotraviny“ je označení pro přírodní, nezpracované potraviny s vysokými výživovými hodnotami, které mají dobrý vliv na náš organizmus. Ovoce a zelenina, která se v kategorii „superpotraviny“ objevuje, obsahuje velké množství vitamínů, nenasycených mastných kyselin, mikroprvků a antioxidantů. Poznejte některé produkty z této kategorie!

Avokádo

I když se jedná o velmi kalorické ovoce, obsahuje avokádo vysoký podíl mastných kyselin, které jsou snadno stravitelné, snižují hladinu cholesterolu v krvi a zamezují vzniku Alzheimerovy choroby. Vitamín C zpomaluje proces stárnutí buněk a posiluje je. Z důvodu vysokého obsahu draslíku se avokádo doporučuje zvláště osobám žijícím ve stresu, s chronickou únavou a depresemi.

Česnek

Zmínky o blahodárném vlivu česneku pocházejí již ze starověku. Říká se, že napomáhá udržet si pevné zdraví, věčné mládí a dlouhý život. Stroužky česneku obsahují hlavně vitamín C a B1. Jelikož se v kuchyni používá v opravdu malém množství, žádným zvláštním způsobem neovlivňuje naši dietu. Česnek je ceněný pro své bakteriocidní účinky a podporu imunitního systému.

Zázvor

Stejně jako u česneku byly známy blahodárné účinky zázvoru již ve starověku. Zázvor podporuje zejména imunitní systém, jelikož má zahřívací vlastnosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Má dobrý vliv i na zažívací ústrojí – zmírňuje nevolnost a reguluje práci žaludku. Obsahuje rovněž železo, vápník a hořčík. Pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost a zlepšuje schopnost soustředění.

Spirulina a chlorella

Spirulina je mikrořasa, která obsahuje velké množství lehce absorbovatelných bílkovin a vitamínů. Tato modrozelená mořská řasa je zdrojem vitamínu E, beta-karotenu, vitamínů skupiny B, železa, zinku a selenu, kyseliny listové, nenasycených mastných kyselin a protizánětových látek. Je i přírodním probiotikem. Výzkum blahodárného vlivu spiruliny na lidský organizmus stále trvá, ale vědci jsou si již nyní jisti, že posiluje imunitní systém, regeneruje buňky nervového systému, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, brzdí proces stárnutí a odstraňuje z organismu těžké kovy. S ohledem na obsah bílkovin si vědci myslí, že by mohl být vhodnou náhražkou za maso.

Chlorella je rovněž mořská řasa. Za svůj název vděčí vysokému obsahu chlorofylu, který chrání sliznici žaludku před negativním vlivem toxických látek. Dalším pozitivním prvkem chlorelly je vitamín B12, který se podílí na tvorbě červených krvinek a myelinové pochvy nervových buněk, chlorella pozitivně ovlivňuje také proces učení.

Spirulina a chlorella se prodávají ve formě tablet nebo jako sypký prášek.

Ovoce Goji

Goji jsou bobule asijské rostliny kustovnice čínské. Syrové, nezralé bobule jsou jedovaté, ale během zrání jsou toxické látky z ovoce vyloučeny. Sušené plody goji obsahují vitamín C a E, který se v rostlinách objevuje jen velmi zřídka. Vysoký obsah antioxidantů napomáhá výstavbě nových buněk a regeneraci starých. Zpomaluje rovněž proces stárnutí. Lutein pozitivně ovlivňuje zrak. Bobule goji je možné jíst samotně nebo je přidávat k zeleninovým pokrmům a do polévek.

Do kategorie „superpotravin“ patří také aloe, kokosové ořechy, ženšen, echinacea, merlík chilský, bobule acai a další produkty.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU