Pšeničná tortilla
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Mexická

počet porcí

Počet porcí

18 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Tortilla je naprostý základ mexické kuchyně. Můžete z ní připravit burrito, zapečenou enchiladu, sýrem plněnou quesadillu nebo třeba rychlé a osvěžující tacos. Ačkoliv si je můžete koupit v obchodě, je vcelku snadné si takové tortilly připravit i doma nebo třeba na zahradním grilu. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede celým procesem od přípravy těsta přes tvarování krásně kulatých tortill až po jejich samotné opékání. Jestli s nimi budete pracovat dál, nebo si na nich pochutnáte jen tak, je už na vás.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 18 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Suroviny

Suroviny na 18 ks

  • 800 g hladké mouky + na podsypání
  • 1,5 × lžička lžičky prášku do pečiva
  • 2 × lžička soli
  • 200 g vepřového sádla + na potření
  • 400 ml teplé vody

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 101 kJ / 263 kcal

Bílkoviny

4,60 g

Tuky

11,60 g

Vláknina

1,20 g

Sůl

0,80 g

Sacharidy

34,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mouku, promícháme s kypřicím práškem, solí a sádlem. Rukama vypracujeme těsto podobné drobence a teprve poté přidáme vodu teplou kolem 50 °C.

02.Alespoň 20 minut vypracováváme těsto, které následně potřeme rozpuštěným sádlem a necháme asi 30 minut přikryté utěrkou odpočnout.

03.Poté oddělíme kousky o váze 80 g a z každého připravíme bochánek, který potřeme sádlem, vložíme do pekáče vymazaného sádlem a necháme opět 30 minut odpočnout.

04.Odpočatý bochánek obtiskneme do mouky, rukama z něj a vytvarujeme placku a následně vyválíme kulatou co nejtenčí tortillu.

05.Hotovou tortillu rovnou pečeme na grilu na rozehřátém pizza kameni asi minutu z každé strany.

Stejným způsobem připravíte tortillu i doma v kuchyni. Upečete ji i na sucho v pánvi.

06.Pokud chcete tortillu připravit do zásoby, ale naplnit a jíst až později, upečte ji trochu světlejší. Dozapečete ji až těsně před jídlem, třeba už naplněnou. 

07.Pokud chcete tortillu hned jíst, upečte ji klasicky s tmavšími fleky. Chutná i jen tak samotná potřená máslem.

Jak tortillu použít?

08.Nechte se inspirovat našimi videi a připravte si z tortill parádní večeři nebo letní oběd. Zkuste například v kuchyni připravenou tortillu plněnou mletým masem s avokádovým dipem. Nebo grilem ovoněnou tortillu plněnou kuřecím masem s lehkým salátkem. Případně se nechte rozmazlit tortillou s kousky pečených kuřecích stehen, avokádovou pastu a rukolou. Spoustu dalších tortillových receptů najdete zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo