Dýňové rizoto
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Rizoto s nádechem podzimu, to je risotto s dýní a italskou salsicciou. Připravte si ho podle receptu našeho specialisty na italskou kuchyni Riccarda Lucqueho.


Riccardo Lucque

Riccardo Lucque

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • 0,5 × máslová dýně
  • 2 × stroužek česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • extra panenský olivový olej Italiamo
  • 100 g máslo Pilos
  • 3 × salsiccia Italiamo
  • 320 g rýže arborio Italiamo
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 100 g strouhaný parmezán Italiamo
  • 1 × lžíce jablečný ocet

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 857 kJ / 922 kcal

Bílkoviny

30,20 g

Tuky

53,90 g

Vláknina

3,80 g

Sůl

3,00 g

Sacharidy

80,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Dýni rozkrojíme na poloviny, odstraníme semínka, dovnitř vložíme stroužky česneku a větvičku rozmarýnu, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Obě poloviny opět spojíme, zabalíme do alobalu, vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 35–40 minut, až je dužina měkká.

02.Po vychladnutí odstraníme česnek a rozmarýn a vydlabeme dužinu lžící. Propasírujeme ji přes jemné síto, abychom získali hladké pyré.

03.Do hrnce vložíme polovinu másla, přilijeme trochu oleje, přidáme oloupané a na kousky nakrájené salsicce a opečeme.

04.Vsypeme rýži a krátce orestujeme. 

Rýži se salsicciou můžete podlít bílým vínem.

05.Rýži začneme vařit postupným přidáváním horké vody. Vždy přilijeme trochu vody a necháme vyvařit. Tento postup opakujeme třikrát nebo čtyřikrát. Rýži vaříme al dente.

Rýži můžete podlévat také zeleninovým vývarem.

06.Asi 6 minut před dokončením přidáme dýňové pyré a větvičku rozmarýnu, trochu osolíme a opepříme. 

07.Těsně před dokončením vmícháme parmezán a zbytek másla. 

08.Odstraníme větvičku rozmarýnu a ochutíme jablečným octem. Podáváme ozdobené snítkou rozmarýnu.

Chcete se dozvědět, v čem spočívá tajemství krémového rizota? Podívejte se na trik Kulinářské akademie Lidlu.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo