Kuchyně
Česká
Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Král české cukrařiny – to je větrník. Připravte si tento zázrak plněný žloutkovým krémem, karamelovou šlehačkou přelitý karamelovou polevou podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.
Energie
2 358 kJ / 564 kcal
Bílkoviny
7,30 g
Tuky
34,10 g
Vláknina
0,40 g
Sůl
0,40 g
Sacharidy
52,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do hrnce vlijeme mléko, vodu, máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a vmícháme mouku. Vrátíme zpět na plotnu a odpálíme – mícháme a restujeme, až se hmota přestane lepit na vařečku.
02.Odpálené těsto vložíme do mísy robota, necháme vychladnout a postupně do ní vmícháme 4 vejce, jedno po druhém.
Poslední vejce přidejte pouze v případě, že je těsto příliš tuhé.
03.Odpálené těsto nanášíme porcovačkou na zmrzlinu na pečicí plech vyložený silikonovou podložkou. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, ihned snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
Větrníky nanášejte na plech dostatečně od sebe, nafouknou se.
04.Do hrnce vlijeme mléko, přidáme mletou vanilku a přivedeme k varu.
05.Do mísy vložíme žloutky, cukr, sůl a kukuřičný škrob, promícháme a přidáme hladkou mouku. Zalijeme svařeným mlékem s vanilkou, důkladně promícháme, vrátíme zpět do hrnce a za stálého míchání provaříme.
Krém je provařený ve chvíli, kdy zmizí pěna.
06.Provařený krém přendáme do misky, přidáme máslo, které se teplem rozpustí a zabrání vzniku škraloupu, a necháme vychladnout.
07.K vychladlému krému přidáme vyšlehanou šlehačku, lehce promícháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
08.Cukr s medem vložíme do hrnce a necháme zkaramelizovat. Neustále mícháme, aby se cukr nespálil.
Od karamelu nikdy neodcházejte a hlídejte, až zhnědne.
09.Jakmile je karamel hnědý tak, jak požadujeme, zalijeme ho horkou smetanou. Provaříme, až je karamel rozpuštěný.
Studená smetana je nebezpečná, když ji nalijete do karamelu, může vyprsknout.
10.Provařený karamel přelijeme přes sítko do misky a necháme vychladnout. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočívat přes noc v lednici.
11.Druhý den karamelovou šlehačku vyšleháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
12.Do hrnce vložíme med a cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme horkou smetanou, vypneme plamen a mícháme až do rozpuštění karamelu. Svařená poleva je na 115 °C.
13.Upečené větrníky rozřízneme, na spodek větrníku nastříkáme žloutkovou šlehačku a na ni karamelovou šlehačku.
Pokud větrníky nerozřezáváte, vytvořte řezanou trubičkou zespodu dírku a naplňte trochou karamelovou a poté žloutkové šlehačky.
14.Vrchní části větrníků namáčíme v karamelové polevě a položíme na karamelovou šlehačku.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT