Medovníkové pláty
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Medovník si nemusíte jen kupovat v obchodě, ale můžete si upéct i svůj domácí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný video návod, který vás provede přípravou od smíchání surovin až po nandání na talíř. První v pořadí je ale těsto na medovník, ze kterého se připraví pláty. To, jak na něj, se naučíte právě teď. Zjistíte, jak zajistit, aby vám těsto v troubě vyběhlo rovnoměrně, a také se dozvíte, co v těstu dělá ocet – u přípravy dezertů poněkud neobvyklá surovina. Pláty na medový dort zvládne připravit každý, tak se do toho nebojte pustit!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Medovníkové pláty

  • 200 g krupicového cukru
  • 85 g másla
  • 55 g medu
  • 110 g celých vajec
  • 20 g jedlé sody
  • 5 × lžíce octa
  • 375 g hladké mouky + na podsypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

13 095 kJ / 3 129 kcal

Bílkoviny

52,80 g

Tuky

84,70 g

Vláknina

10,20 g

Sůl

14,10 g

Sacharidy

532,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do hrnce nalijeme vodu a zahřejeme. Na hrnec položíme kovovou mísu, do které nasypeme cukr, přidáme rozpuštěné máslo, med a mícháme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme vejce, jedlou sodu a ocet (díky němu se konzistence změní a hmota zbělá). Směs přendáme do mísy, přidáme mouku a zpracujeme (v robotu) v jednolité poměrně tekuté těsto.

02.Dáme na hodinu zatuhnout do lednice, poté z těsta vytvarujeme kvádr, který zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.

03.Druhý den těsto rozdělíme na tolik částí, kolik budeme chtít plátů (obvykle 3 díly), a z každého vyválíme mezi pečicími papíry asi 4 mm silný plát. Formou na dort si můžeme naznačit tvar, celý plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 7–12 minut do zlatova podle typu trouby.

04.Hotový plát necháme vychladnout, vykrojíme tvar podle potřeby a odřezky použijeme na posypání medovníku nebo obalení medovníkových koulí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo