Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Zelňačka s paprikovou klobásou a zakysanou smetanou

Zelňačka patří právem mezi nejoblíbenější polévky. A její příprava je navíc snadná! O tom vás ve svém video receptu přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus. Podíváte se na to, jak orestovat základ z cibule, klobásy, koření a mouky i jak správně připravit na zelňačku brambory. Navíc si můžete vybrat, jestli dáte přednost jemnější, nebo pálivé chuti podle toho, jak namícháte množství použité sladké a pálivé papriky. Nakonec stačí přidat samotné kysané zelí, trochu tymiánu, smetany a třeba i pár kousků hovězího z vývaru.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vývar

  • 1 × balení hovězí maso s kostí na polévku Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × cibule
  • 1 × mrkev
  • 1 × petržel
  • 0,25 × celer
  • 2 × bobkový list Kania
  • 10 × kulička celý černý pepř Kania
  • 10 × kulička nové koření
  • 1,5 l voda

Zelňačka

  • 100 g brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 1 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 200 g papriková moravská klobása Náš kraj
  • 1 × cibule
  • 3 × bobkový list Kania
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 1 × lžíce sladká mletá paprika Kania
  • 200 g kysané zelí Chef select
  • 1 × lžička čerstvý tymián
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 ml smetana na vaření Pilos (12 % tuku)
  • 4 × lžíce zakysaná smetana Pilos (16 % tuku)
  • 1 × lžíce čerstvá petržel
  • k podávání chléb
  • kovové sítko

POSTUP

Z hovězího masa, kostí, kořenové zeleniny a divokého koření připravíme vývar. Hotový scedíme a uchováme maso a čistý vývar.

Tip: Jak připravit ten nejlepší hovězí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Brambory uvaříme v osolené vodě s půlkou lžičky kmínu. Hotové scedíme a dáme stranou.

Sádlo v hrnci rozpustíme a dokřupava vypečeme na kousky nakrájenou klobásu. Přidáme posekanou cibuli, zbytek kmínu, bobkové listy a restujeme dosklovata.

Zaprášíme moukou a po krátkém orestování i mletou paprikou. Zalijeme připraveným vývarem a přidáme zelí. Vaříme doměkka.

Tip: Pokud má zelí dlouhá vlákna, můžete ho lehce pokrájet, aby se polévka snadněji nabírala.

Do téměř hotové polévky přidáme uvařené brambory i s trochou vody, ochutíme sekaným tymiánem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou na vaření a doplníme kousky pokrájeného masa z vývaru.

Podáváme s chlebem, lžící zakysané smetany a sekanou petrželkou.

Tip: Upečte k polévce vlastní domácí pečivo. Nejlépe snadný bramborový chléb ze zámku podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez chleba): 382 kcal, 27 g bílkovin, 13 g sacharidů, 25 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.