Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Zelňačka patří právem mezi nejoblíbenější polévky. A její příprava je navíc snadná! O tom vás ve svém video receptu přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus. Podíváte se na to, jak orestovat základ z cibule, klobásy, koření a mouky i jak správně připravit na zelňačku brambory. Navíc si můžete vybrat, jestli dáte přednost jemnější, nebo pálivé chuti podle toho, jak namícháte množství použité sladké a pálivé papriky. Nakonec stačí přidat samotné kysané zelí, trochu tymiánu, smetany a třeba i pár kousků hovězího z vývaru.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 274 kJ / 544 kcal
Bílkoviny
30,80 g
Tuky
36,50 g
Vláknina
6,10 g
Sůl
3,60 g
Sacharidy
25,30 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z hovězího masa, kostí, kořenové zeleniny a divokého koření připravíme vývar. Hotový scedíme a uchováme maso a čistý vývar.
Jak připravit ten nejlepší hovězí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
02.Brambory uvaříme v osolené vodě s půlkou lžičky kmínu. Hotové scedíme a dáme stranou.
03.Sádlo v hrnci rozpustíme a dokřupava vypečeme na kousky nakrájenou klobásu. Přidáme posekanou cibuli, zbytek kmínu, bobkové listy a restujeme dosklovata.
04.Zaprášíme moukou a po krátkém orestování i mletou paprikou. Zalijeme připraveným vývarem a přidáme zelí. Vaříme doměkka.
Pokud má zelí dlouhá vlákna, můžete ho lehce pokrájet, aby se polévka snadněji nabírala.
05.Do téměř hotové polévky přidáme uvařené brambory i s trochou vody, ochutíme sekaným tymiánem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou na vaření a doplníme kousky pokrájeného masa z vývaru.
06.Podáváme s chlebem, lžící zakysané smetany a sekanou petrželkou.
Upečte k polévce vlastní domácí pečivo. Nejlépe snadný bramborový chléb ze zámku podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT