Zelňačka s paprikovou klobásou a zakysanou smetanou

play Přehrát video recept
Zelňačka s paprikovou klobásou a zakysanou smetanou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Zelňačka patří právem mezi nejoblíbenější polévky. A její příprava je navíc snadná! O tom vás ve svém video receptu přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus. Podíváte se na to, jak orestovat základ z cibule, klobásy, koření a mouky i jak správně připravit na zelňačku brambory. Navíc si můžete vybrat, jestli dáte přednost jemnější, nebo pálivé chuti podle toho, jak namícháte množství použité sladké a pálivé papriky. Nakonec stačí přidat samotné kysané zelí, trochu tymiánu, smetany a třeba i pár kousků hovězího z vývaru.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vývar

  • 1 × balení hovězí maso s kostí na polévku Řezníkova čerstvá porce
  • 1 × cibule
  • 1 × mrkev
  • 1 × petržel
  • 0,25 × celer
  • 2 × bobkový list Kania
  • 10 × kulička celý černý pepř Kania
  • 10 × kulička nové koření
  • 1,5 l voda

Zelňačka

  • 100 g brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 1 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 200 g papriková moravská klobása Náš kraj
  • 1 × cibule
  • 3 × bobkový list Kania
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 1 × lžíce sladká mletá paprika Kania
  • 200 g kysané zelí Chef select
  • 1 × lžička čerstvý tymián
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 ml smetana na vaření Pilos (12 % tuku)
  • 4 × lžíce zakysaná smetana Pilos (16 % tuku)
  • 1 × lžíce čerstvá petržel
  • k podávání chléb

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 274 kJ / 544 kcal

Bílkoviny

30,80 g

Tuky

36,50 g

Vláknina

6,10 g

Sůl

3,60 g

Sacharidy

25,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Z hovězího masa, kostí, kořenové zeleniny a divokého koření připravíme vývar. Hotový scedíme a uchováme maso a čistý vývar.

Jak připravit ten nejlepší hovězí vývar se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.Brambory uvaříme v osolené vodě s půlkou lžičky kmínu. Hotové scedíme a dáme stranou.

03.Sádlo v hrnci rozpustíme a dokřupava vypečeme na kousky nakrájenou klobásu. Přidáme posekanou cibuli, zbytek kmínu, bobkové listy a restujeme dosklovata.

04.Zaprášíme moukou a po krátkém orestování i mletou paprikou. Zalijeme připraveným vývarem a přidáme zelí. Vaříme doměkka.

Pokud má zelí dlouhá vlákna, můžete ho lehce pokrájet, aby se polévka snadněji nabírala.

05.Do téměř hotové polévky přidáme uvařené brambory i s trochou vody, ochutíme sekaným tymiánem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou na vaření a doplníme kousky pokrájeného masa z vývaru.

06.Podáváme s chlebem, lžící zakysané smetany a sekanou petrželkou.

Upečte k polévce vlastní domácí pečivo. Nejlépe snadný bramborový chléb ze zámku podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo