Ideálně den předem (alespoň 6 hodin) namočíme cizrnu do vody. Na druhý den ji scedíme a propláchneme. Přendáme do hrnce s vodou, přidáme pár větviček rozmarýnu a dáme vařit. Jakmile je cizrna měkká, scedíme ji a necháme odkapat.
Panenku očistíme, osolíme, opepříme, překrojíme na polovinu a opečeme v pánvi s olejem ze všech stran dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou slaninu, nadrobno nasekanou cibuli a olej podle potřeby. Maso přendáme na plech, posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem a dáme dopéct do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 5 minut. Před koncem pečení přidáme na panenku 2 lžíce másla.
Do základu, ve kterém jsme opékali maso, přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku, žampiony překrojené na poloviny a směs ochutíme solí a pepřem. Mezitím do menšího rozehřátého hrnce nalijeme olej a přidáme 2 lžíce másla.
Do základu přisypeme cizrnu a cherry rajčata překrojená na poloviny. Přilijeme trochu rozpuštěného másla z hrnce a 50 ml vína. Vaříme na mírném ohni, jakmile rajčata změknou. Na závěr ochutíme šťávou z ½ citronu, stáhneme z ohně a přihodíme 1 hrst nakrájené petrželové natě.
Do hrnce k máslu a oleji přidáme 2 nasekané stroužky česneku, rozmarýn a krátce opražíme. Panenku vytáhneme z trouby. Výpek přelijeme do hrnce a panenku na plechu zakryjeme alobalem a necháme chvíli odstát. Do hrnce přilijeme 50 ml vína, ochutíme osolíme, opepříme, přidáme šťávu z ½ citronu a 1 lžíci másla.
Panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a servírujeme se směsí cizrny, cherry rajčat a žampionů. Na závěr ještě přelijeme omáčkou.