Veganské placky:
Nakrájíme cibuli a česnek nahrubo, papriku nadrobno a nasekáme bylinky.
Cizrnu, cibuli, česnek, limetkovou šťávu a rozmixujeme v elektrickém sekáčku najemno.
Tip: Pokud se směs lepí na stěny sekáčku, při mixování přístrojem zatřeste.
Hmotu přendáme do mísy, osolíme, opepříme, ochutíme chilli, kukuřicí, nasekanou paprikou, lahůdkovou cibulku, mletou paprikou a zahustíme moukou. Dobře promícháme a tvarujeme placky.
Tip: Z dávky směsi vytvoříte asi 10 placek – 4 porce.
Ty opékáme v pánvi se středně rozpáleným rostlinným olejem a smažíme dozlatova (několik minut z každé strany).
Cizrnové placičky můžete péct i v troubě. Na plech vyložený pečícím papírem lehce nastříkejte olej ve spreji a rozložte na něj veganské placky. Pečte je při 190 °C 15-20 minut, dokud nezhnědnou a nebudou křupavé.
Jogurtový dresink:
Jogurt, kostky balkánského sýra, citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a čerstvé bylinky promixujeme tyčovým mixérem.
Servírování:
Na mixu listových salátů s trochou zbylé papriky servírujeme s porci cizrnových placek a jogurtovým dresinkem. Ozdobíme nasekanými bylinkami.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 531 kcal, 15 g bílkovin, 35 g sacharidů, 35 g tuků.