Těsto:
Rýžovou mouku, droždí, cukr, vejce, strouhanku a kokosové mléko promícháme v jednolité těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stranou vzejít.
Nakynuté těsto naředíme kokosovou smetanou.
Posyp:
V pánvi rozehřejeme větší část kokosového oleje a přidáme nakrájenou šalotku, česnek, pálivou papričku, nalámanou skořici, celý hřebíček a kardamom, mletý pepř, natrhané pandanové listy, mletou kurkumu a chilli dle chuti. Zarestujeme a nakonec naředíme zbylým olejem.
Co jsou to Pandanové listy?
Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají listy natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů. Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.
Dokončení:
Rozehřátou malou wok pánev potřeme kokosovým olejem a následně ji vytřeme papírovým ubrouskem. Podobně, jako když děláme palačinky, do ní nalijeme těsto, které však rozlijeme i po zdvižených okrajích, aby po upečení drželo tvar misky. Okraje necháme zatáhnout a do středu vyklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a necháme upéct.
Hotový „egg hooper“, tedy vaječnou misku, přendáme na talíř a doprostřed nandáme porci orestovaného posypu.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 200 kcal, 9 g bílkovin, 13 g sacharidů, 13 g tuků.