Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Vaječná miska Egg hooper

Jaká je oblíbená snídaně v jihovýchodní Asii? Nejsou to klasické lívance ani palačinky, ale vajíčka připravená na způsob „egg hopper“. Tento skvělý pokrm objevil šéfkuchař Roman Paulus na svých cestách po Srí Lance a teď se ho můžete naučit i vy. Indická snídaně spočívá v kynutém těstě s rýžovou moukou, kokosovým mlékem, vejci a speciální směsi plné šalotky a voňavého koření, ve které nechybí ani skořice nebo kardamom. Až budete mít hotovo, můžete si tuto výživnou snídani dopřát u stolu, ale také si ji vzít s sebou na cestu do práce jako praktický vajíčkový sendvič.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 100 g rýžová mouka
  • 0,5 × lžička sušené droždí
  • 1 × lžička cukr
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × lžíce strouhanka
  • 150 ml kokosové mléko
  • 70 ml kokosová smetana

Posyp:

  • 3 × lžíce kokosový olej
  • 80 g šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • 1 × pálivá paprička
  • 1 × lžička cejlonská skořice
  • 6 × kardamom
  • 6 × hřebíček
  • pepř
  • 6 × kari lístek
  • pandamový list
  • 2 × lžička mletá kurkuma
  • 1 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička drcené chilli

Dokončení:

  • 10 × vejce „M“
  • sůl
  • pepř
  • nepřilnavá wok pánev
  • papírové utěrky

POSTUP

Těsto:

Rýžovou mouku, droždí, cukr, vejce, strouhanku a kokosové mléko promícháme v jednolité těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stranou vzejít.

Nakynuté těsto naředíme kokosovou smetanou.

Posyp:

V pánvi rozehřejeme větší část kokosového oleje a přidáme nakrájenou šalotku, česnek, pálivou papričku, nalámanou skořici, celý hřebíček a kardamom, mletý pepř, natrhané pandanové listy, mletou kurkumu a chilli dle chuti. Zarestujeme a nakonec naředíme zbylým olejem.

Co jsou to Pandanové listy?

Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají listy natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů. Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.

Dokončení:

Rozehřátou malou wok pánev potřeme kokosovým olejem a následně ji vytřeme papírovým ubrouskem. Podobně, jako když děláme palačinky, do ní nalijeme těsto, které však rozlijeme i po zdvižených okrajích, aby po upečení drželo tvar misky. Okraje necháme zatáhnout a do středu vyklepneme 1 vejce, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a necháme upéct.

Hotový „egg hooper“, tedy vaječnou misku, přendáme na talíř a doprostřed nandáme porci orestovaného posypu.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 200 kcal, 9 g bílkovin, 13 g sacharidů, 13 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.