Že nevíte, co jsou fazole tonka (nebo také tonkové boby)? Jedná se luxusní a lahodné o koření, které se v posledních letech stává velmi populárním.
Využití najdou zejména ve francouzské kuchyni a to k ochucení omáček, zmrzlin, čokolád a mnoha moučníků. Velmi sladké a výrazné aroma připomíná lehce nahořklé mandle, ale i trochu hřebíček a skořici. Po nastrouhání jsou nejvíce podobné vanilce, kterou často nahrazují. Stejně jako u zmíněného lusku stačí malá trocha a zákusek je hned krásně provoněný a jemně ochucený.
Tip: Stejně jako připravujeme domácí vanilkový cukr, lze připravit i tonkový cukr jednoduchým smícháním nastrouhaných bobů s cukrem.
Semena pochází ze stromu Střední a Jižní Ameriky, po sklizni se na 1 den namočí v alkoholu nebo rumu a následně suší a fermentují. Prodávají se celá, strouhaná/mletá a nebo v podobě ochucujících past. V Lidlu můžete koupit ochucovací pastu s tonkovými boby značky Belbake a k ochucení těsta nebo krému obvykle stačí množství o velikosti lískového oříšku.
Tonka výborně ladí s čokoládou a sladkým ovocem. Zvláštnost však dodá i různým koktejlům, dipům a dokonce i výpeku z pečeného masa.
Recept na rychlý dezert s tonkou hotový za 15 minut
Hotové sušenky (například koupené cookies Grandino Sodney) nalámeme, vložíme na dno poháru a pokapeme oblíbeným likérem. Podle videa Kulinářské akademie Lidlu připravíme mascarpone krém, který ochutíme pastou s tonkovými boby Belbake o velikosti lískového oříšku. Krém nandáme do poháru na pokapané sušenky. Nakonec ozdobíme několika kousky nalámané sušenky a lístkem máty.