Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Špenátový cop z kynutého těsta

Velikonoční pečení nemusí být jen beránek a nádivka! Podívejte se na video recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který upekl slaný velikonoční cop z kynutého těsta a špenátovou náplní. Naučíte se, jak připravit jednoduché kynuté těsto s kmínem i jak namíchat špenátovou náplň (špenát můžete použít mražený, ale i čerstvý – blanšírovaný) se sýrem feta. I když se bude cop na velikonoční tabuli vyjímat, nebojte se – jeho pletení je náramně snadné. Budete potřebovat jen jeden ostrý řez a pár prohození takto vzniklých pramenů.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 375 g hladká mouka
  • 21 g čerstvé droždí
  • 1 × špetka krupicový cukr
  • 75 g máslo
  • 2 × vejce „M“
  • 1 × lžička celý kmín
  • 230 ml plnotučné mléko
  • 1 × špetka sůl
  • na pomoučnění hladká mouka
  • na posypání celý kmín

Náplň:

  • 30 ml bio extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česnek
  • 1 × cibule
  • 150 g listový špenát
  • sůl
  • pepř
  • 100 g feta sýr

POSTUP

Těsto: 

Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, špetku cukru, rozehřáté máslo, 1 vejce, kmín, vlažné mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout do zdvojnásobení.

Tip: Pokud máte dostatek času, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Bude pak vláčnější.

Náplň:

Čerstvý špenát zblanšírujeme (1 minutu povaříme ve vroucí vodě), scedíme a důkladně vyždímáme.

Tip: Pokud použijete zmrazený špenát, volte celé listy (nikoli pyré), nechte je rozmrznout a vyždímejte přebytečnou vodu.

Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Přidáme k připravenému špenátu, osolíme, opepříme, promícháme a necháme vychladnout.

Fetu nastrouháme.

Postup:

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále do čtverce. Na těsto rozetřeme připravenou nádivku tak, aby 3-4 cm od okraje zůstaly prázdné, a zasypeme nastrouhaným sýrem. Opatrně zamotáme, upravíme tvar rolády a podélně rozřízneme ostrým nožem. Obě půlky zamotáme do sebe a přendáme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout.

Následně důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran, osolíme a posypeme celým kmínem. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C 40 minut na program horkovzduch. 

Po upečení necháme cop ještě půl hodiny odpočinout, aby vychladl.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 236 kcal, 7 g bílkovin, 26 g sacharidů, 11 g tuků

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.