Co je to sabráž?
Jedná se způsob otevření lahve šumivého nápoje, při kterém se elegantně urazí hrdlo i s korkovým špuntem. Tradičně se k otevření využívá šavle nebo meče, netradičně však lze použít takřka cokoli.
Sabráž lze použít na všechny druhy perlivých či šumivých vín (sektů). V praxi ji tedy využijete hlavně na oblíbené prosecco či šampaňské.
Tip: Pokud zvolíte sekt, je velmi důležité vybrat takový, který je kvašený v lahvi. Ty vyrobené metodou charmat mívají totiž výrazně tenčí lahev, která by metodu nemusela vydržet.
Jak postupovat při sabráži?
První a nejdůležitější krok je správný výběr a důkladné vychlazení nápoje.
Z vychlazené láhve opatrně sejmeme hliníkový obal na hrdle (zde se hodí sejmout i vrchní etiketu, pokud zasahuje do švu lahve) a následně i klícku na špunt. Od této chvíle již dáváme velký pozor, kam hrdlem míříme, abychom nerozbili lustr či někomu neublížili.
Na lahvi najdeme takzvaný šev, tedy vertikální čáru na skle, která vede od hrdla ke dnu.
Láhev držíme v jedné ruce nakloněnou přibližně v úhlu 45° a švem vzhůru. Šavli položíme na šev v úhlu asi 30°. Několikrát si nanečisto a pomalu vyzkoušíme pohyb meče po švu směrem k hrdlu a zpět, zatím ještě bez švihu. Důležité je, aby šavle narazila na hrdlo lahve přesně v místě švu.
Jakmile budeme připraveni, přidáme do pohybu švih a hrdlo urazíme. Pokud se nápoj správně vychlazený nemělo by dojít k žádným nebo minimálním ztrátám (vypěnění).
Nebojte se střepů. Při tomto způsobu by se žádné střepy tvořit neměly a pokud se přece pár malých odlomí, uletí i s hrdlem. Díky tomu v nápoji žádný nezůstane.