Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Linecké těsto na ovocný koláč

Linecké těsto se hodí na přípravu tradičních slepovaných koleček (tedy na linecké), ale také na různé koláče. Linecký koláč s ovocem chutná skvěle v každém ročním období. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na klasické linecké těsto z másla, mouky a žloutků, které potom můžete použít na stovky různých způsobů. Nezapomeňte ale, že se před dalším zpracováním musí nechat alespoň na několik hodin (ideálně přes noc) odležet. Na druhou stranu ho ale můžete jednoduše zamrazit a vyndat z mrazáku zrovna ve chvíli, kdy budete mít chuť si upéct něco sladkého.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g máslo
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 1 × vanilinový cukr (či vanilkový lusk)
  • 1 × špetka sůl
  • 3 × žloutek
  • 300 g hladká mouka

POSTUP

Do mísy dáme změklé máslo, cukry, kůru z citronu, špetku soli, žloutky, mouku a promícháme v kuchyňském robotu. Následně těsto vypracujeme rukama, vytvarujeme obdélník či puk, zabalíme do potravinové fólie. Necháme odpočinout alespoň přes noc v lednici. 

Tip: Těsto vychází přibližně na jeden kulatý ovocný koláč o Ø 27 cm, tedy asi 10 porcí.

Ovocný koláč:

Odpočaté těsto rozdělíme na třetiny, 2/3 použijeme na spodní část koláče, 1/3 na mřížku.

Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vložíme do kulaté koláčové formy. Naplníme ovocnou náplní a na ní poklademe ozdobným způsobem zbylé těsto. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 35 minut dozlatova.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce korpusu): 322 kcal, 4 g bílkovin, 34 g sacharidů, 19 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.