Linecké těsto na ovocný koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

20 min.

Linecké těsto se hodí na přípravu tradičních slepovaných koleček (tedy na linecké), ale také na různé koláče. Linecký koláč s ovocem chutná skvěle v každém ročním období. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na klasické linecké těsto z másla, mouky a žloutků, které potom můžete použít na stovky různých způsobů. Nezapomeňte ale, že se před dalším zpracováním musí nechat alespoň na několik hodin (ideálně přes noc) odležet. Na druhou stranu ho ale můžete jednoduše zamrazit a vyndat z mrazáku zrovna ve chvíli, kdy budete mít chuť si upéct něco sladkého.

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g máslo
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 1 × vanilinový cukr (či vanilkový lusk)
  • 1 × špetka sůl
  • 3 × žloutek
  • 300 g hladká mouka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 307 kJ / 312 kcal

Bílkoviny

4,00 g

Tuky

17,90 g

Vláknina

0,90 g

Sůl

0,10 g

Sacharidy

33,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy dáme změklé máslo, cukry, kůru z citronu, špetku soli, žloutky, mouku a promícháme v kuchyňském robotu. Následně těsto vypracujeme rukama, vytvarujeme obdélník či puk, zabalíme do potravinové fólie. Necháme odpočinout alespoň přes noc v lednici. 

Těsto vychází přibližně na jeden kulatý ovocný koláč o Ø 27 cm, tedy asi 10 porcí.

Ovocný koláč:

02.Odpočaté těsto rozdělíme na třetiny, 2/3 použijeme na spodní část koláče, 1/3 na mřížku.

03.Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vložíme do kulaté koláčové formy. Naplníme ovocnou náplní a na ní poklademe ozdobným způsobem zbylé těsto. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 35 minut dozlatova.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo