Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Rebarborový koláč s mřížkou z lineckého těsta

Rebarbora je pozoruhodná rostlina, o které byste na první pohled vlastně ani neřekli, jak skvěle se hodí do dezertů. A přesně jeden takový připravil i šéfkuchař Roman Paulus – výborný rebarborový koláč z lineckého těsta. Kromě samotného těsta budete potřebovat už jenom náplň – tu získáte rozvařením cukru, zázvoru, skořice, lesních plodů, rebarbory a jablek. Pak už stačí jen forma na koláč. Pokud chcete, můžete navrch na koláč vytvořit efektní mřížku podle návodu Romana Pauluse, díky které bude váš koláč nejenom chutnat, ale také vypadat jako z pohádky.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • linecké těsto na ovocný koláč
  • 4 × lžíce třtinový cukr
  • 400 g rebarbora
  • 2 × lžíce strouhaný zázvor
  • 1 × špetka skořice
  • 100 g lesní plody
  • 100 g jablko
  • 20 ml tuzemák

POSTUP

Předem připravíme těsto. My zvolili linecké těsto na ovocný koláč podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zázvor a jablko očistíme a nastrouháme.

Tip: Slupky z rebarbory nevyhazujte a použijte je na rebarborový vývar do kompotu podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Třtinový cukr v hrnci opatrně zkaramelizujeme, přidáme nakrájenou rebarboru, nastrouhaný zázvor, skořici, lesní plody (mohou být zmrzlé), nastrouhaná jablka, tuzemák a dusíme, dokud konzistence nebude připomínat marmeládu. Necháme vychladnout.

Předem připravené těsto rozdělíme na třetiny, 2/3 použijeme na spodní část koláče, 1/3 na mřížku. Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vložíme do kulaté koláčové formy. Naplníme studenou rebarborovou náplní nahoru klademe 1,5 cm široké pásky do mřížky. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C přibližně 35 minut dozlatova na program horkovzduch.

Krájíme alespoň hodinu vychladlý koláč a podáváme ideálně se šlehačkou či zakysanou smetanou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce s těstem podle Kulinářské akademie Lidlu): 360 kcal, 4 g bílkovin, 41 g sacharidů, 19 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.