Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Lanýžový tart aneb extra čokoládový koláč

Víte, co je lepší než čokoláda? Jednoznačně víc čokolády! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na výborný lanýžový dort, který je jeden z nejčokoládovějších zákusků, které jste kdy ochutnali. Naučíte se, jak přichystat těsto na čokoládový korpus i jak připravit ganache z hořké čokolády, která je základem pro tento lanýžový koláč. Nakonec vám Roman Paulus ukáže i několik triků na to, jak takový čokoládový zákusek ozdobit. Samozřejmě další čokoládou!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus

  • 120 g másla
  • 120 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g holandského kakaa
  • 45 g moučkového cukru
  • 1 × žloutek
  • 20 ml studené vody
  • špetka soli
  • luštěnina na zatížení těsta

Náplň

  • 525 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 525 g hořké čokolády (70 % kakaové sušiny)
  • 75 g másla
  • 45 ml brandy
  • 50 g mléčné čokolády
  • potravinářská fólie
  • pečicí papír
  • váleček
  • pečicí forma
  • alobal

POSTUP

Těsto:

Změklé máslo, mouku, kakao, cukr, žloutek smíchaný s vodu a špetku soli zamícháme v robotu. Těsto dopracujeme rukama, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici.

Odpočaté těsto vyválíme ideálně mezi dvěma pečicími papíry vysypané trochou hladké mouky a s pomocí pečicího papíru, na kterém jsme vyvalovali, vložíme do formy.

Těsto ve formě upravíme, okraje seřízneme, aby byl koláč rovnoměrný, na dně propícháme vidličkou a vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninou (hrách, čočka, fazole, …).

Tip: Použitá luštěnina už se nehodí na vaření. Můžete ji ale uchovat a opakovaně použít při dalším pečení podobného koláče nebo quiche.

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut. Před použitím necháme zcela vychladnout.

Náplň:

Smetanu přivedeme do varu, odstavíme a vmícháme na kousky nasekanou čokoládu, rozmícháme a jakmile směs zhoustne, přidáme máslo a brandy.

Takto připravenou ganache, naplníme do předpečeného korpusu, ozdobíme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a necháme na lince a později v lednici vychladnout.

Krájíme až po úplném vychlazení a podáváme jen tak, nebo se šlehačkou a ovocnou omáčkou.

Tip: Jak připravit ovocnou omáčku – například ragú z lesního ovoce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.