Lanýžový tart aneb extra čokoládový koláč

play Přehrát video recept
Lanýžový tart aneb extra čokoládový koláč
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Víte, co je lepší než čokoláda? Jednoznačně víc čokolády! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na výborný lanýžový dort, který je jeden z nejčokoládovějších zákusků, které jste kdy ochutnali. Naučíte se, jak přichystat těsto na čokoládový korpus i jak připravit ganache z hořké čokolády, která je základem pro tento lanýžový koláč. Nakonec vám Roman Paulus ukáže i několik triků na to, jak takový čokoládový zákusek ozdobit. Samozřejmě další čokoládou!

Tagy

Dorty

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Korpus

  • 120 g másla
  • 120 g hladké mouky + na podsypání
  • 30 g holandského kakaa
  • 45 g moučkového cukru
  • 1 × žloutek
  • 20 ml studené vody
  • špetka soli
  • luštěnina na zatížení těsta

Náplň

  • 525 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 525 g hořké čokolády (70 % kakaové sušiny)
  • 75 g másla
  • 45 ml brandy
  • 50 g mléčné čokolády

Orientační nutriční hodnoty

Energie

29 816 kJ / 7 127 kcal

Bílkoviny

80,00 g

Tuky

581,90 g

Vláknina

73,10 g

Sůl

1,90 g

Sacharidy

441,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto:

01.Změklé máslo, mouku, kakao, cukr, žloutek smíchaný s vodu a špetku soli zamícháme v robotu. Těsto dopracujeme rukama, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici.

02.Odpočaté těsto vyválíme ideálně mezi dvěma pečicími papíry vysypané trochou hladké mouky a s pomocí pečicího papíru, na kterém jsme vyvalovali, vložíme do formy.

03.Těsto ve formě upravíme, okraje seřízneme, aby byl koláč rovnoměrný, na dně propícháme vidličkou a vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninou (hrách, čočka, fazole, …).

Použitá luštěnina už se nehodí na vaření. Můžete ji ale uchovat a opakovaně použít při dalším pečení podobného koláče nebo quiche.

04.Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut. Před použitím necháme zcela vychladnout.

Náplň:

05.Smetanu přivedeme do varu, odstavíme a vmícháme na kousky nasekanou čokoládu, rozmícháme a jakmile směs zhoustne, přidáme máslo a brandy.

06.Takto připravenou ganache, naplníme do předpečeného korpusu, ozdobíme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a necháme na lince a později v lednici vychladnout.

07.Krájíme až po úplném vychlazení a podáváme jen tak, nebo se šlehačkou a ovocnou omáčkou.

Jak připravit ovocnou omáčku – například ragú z lesního ovoce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo