Těsto:
Změklé máslo, mouku, kakao, cukr, žloutek smíchaný s vodu a špetku soli zamícháme v robotu. Těsto dopracujeme rukama, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
Odpočaté těsto vyválíme ideálně mezi dvěma pečicími papíry vysypané trochou hladké mouky a s pomocí pečicího papíru, na kterém jsme vyvalovali, vložíme do formy.
Těsto ve formě upravíme, okraje seřízneme, aby byl koláč rovnoměrný, na dně propícháme vidličkou a vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninou (hrách, čočka, fazole, …).
Tip: Použitá luštěnina už se nehodí na vaření. Můžete ji ale uchovat a opakovaně použít při dalším pečení podobného koláče nebo quiche.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut. Před použitím necháme zcela vychladnout.
Náplň:
Smetanu přivedeme do varu, odstavíme a vmícháme na kousky nasekanou čokoládu, rozmícháme a jakmile směs zhoustne, přidáme máslo a brandy.
Takto připravenou ganache, naplníme do předpečeného korpusu, ozdobíme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a necháme na lince a později v lednici vychladnout.
Krájíme až po úplném vychlazení a podáváme jen tak, nebo se šlehačkou a ovocnou omáčkou.
Tip: Jak připravit ovocnou omáčku – například ragú z lesního ovoce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.