Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Víte, co je lepší než čokoláda? Jednoznačně víc čokolády! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na výborný lanýžový dort, který je jeden z nejčokoládovějších zákusků, které jste kdy ochutnali. Naučíte se, jak přichystat těsto na čokoládový korpus i jak připravit ganache z hořké čokolády, která je základem pro tento lanýžový koláč. Nakonec vám Roman Paulus ukáže i několik triků na to, jak takový čokoládový zákusek ozdobit. Samozřejmě další čokoládou!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
29 816 kJ / 7 127 kcal
Bílkoviny
80,00 g
Tuky
581,90 g
Vláknina
73,10 g
Sůl
1,90 g
Sacharidy
441,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Změklé máslo, mouku, kakao, cukr, žloutek smíchaný s vodu a špetku soli zamícháme v robotu. Těsto dopracujeme rukama, zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
02.Odpočaté těsto vyválíme ideálně mezi dvěma pečicími papíry vysypané trochou hladké mouky a s pomocí pečicího papíru, na kterém jsme vyvalovali, vložíme do formy.
03.Těsto ve formě upravíme, okraje seřízneme, aby byl koláč rovnoměrný, na dně propícháme vidličkou a vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninou (hrách, čočka, fazole, …).
Použitá luštěnina už se nehodí na vaření. Můžete ji ale uchovat a opakovaně použít při dalším pečení podobného koláče nebo quiche.
04.Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut. Před použitím necháme zcela vychladnout.
05.Smetanu přivedeme do varu, odstavíme a vmícháme na kousky nasekanou čokoládu, rozmícháme a jakmile směs zhoustne, přidáme máslo a brandy.
06.Takto připravenou ganache, naplníme do předpečeného korpusu, ozdobíme rozpuštěnou mléčnou čokoládou a necháme na lince a později v lednici vychladnout.
07.Krájíme až po úplném vychlazení a podáváme jen tak, nebo se šlehačkou a ovocnou omáčkou.
Jak připravit ovocnou omáčku – například ragú z lesního ovoce se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT