Do rozpálené pánve s olejem dáme na menší kousky nakrájený celer, osolíme, opepříme a restujeme dozlatova přibližně 10 minut. Přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku a tymián. Přidáme 20 g másla a zalijeme šťávou z poloviny citronu.
Jakmile se celer restuje nakrájíme houby na menší kousky a orestujeme v druhé rozpálené pánvi s olejem. Osolíme, opepříme a podle potřeby přidáme olej tak, aby se houby nedusily ve vlastní šťávě. Přihodíme nadrobno nasekané 3 stroužky česneku a tymián. Podlijeme vínem a necháme provařit, dokud se z vína neodpaří alkohol.
Tip: Pokud máme v omáčce málo tekutiny, přidáme trochu teplé vody.
Přidáme jíšku, kterou jsme připravili z másla a 1 lžíce mouky.
Tip: Podrobné video, jak připravit jíšku, se dozvíte v triku Kulinářské akademie zde.
Osolené a opepřené jelení maso posypeme rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli marinovat. Přendáme do rozehřáté pánve a grilujeme z obou stran. Před stáhnutím z ohně přidáme na každý steak plátek (10 g) másla. Přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout přibližně 3 minuty.
Do pánve, ve které jsme připravovali steaky dáme trochu teplé vody a výpek přelijeme do houbové omáčky.
Jelení kýtu servírujeme s restovaným celerem a polníčkem přelitým hubovou omáčkou.