Jak připravit kraba
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Indická, Srílanská

počet porcí

Počet porcí

1 porce

obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Už jste někdy ochutnali kraba? Pokud ještě ne, určitě byste to měli napravit. Pro takovou příležitost natočil šéfkuchař Roman Paulus během svého putování Srí Lankou video, ve kterém vám ukáže, jak nejdříve kraba očistit a jak z něj následně připravit skvělou pochoutku. Naučíte se, jak z kraba dostat co nejvíce masa (zejména z nohou a klepet) i jak následně orestovat maso se šalotkou, česnekem a trochou smetany. Výslednou směs můžete podávat na toastu nebo přímo ve skořápce z kraba. A pokud máte chuť, uděláte nejlépe, když nakonec vše ještě zapečete s trochou parmazánové směsi.

Tagy

Ze Srí Lanky

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × modrý krab
  • 2 × lžíce olivový olej
  • 1 × šalotka
  • 2 × stroužek česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1 × lžička hladká mouka
  • 250 ml bílé víno
  • 250 ml smetana (33 % tuku)
  • 1 × lžíce strouhaný parmazán
  • 1 × lžíce strouhanka
  • 0,5 × lžíce kari listy
  • 0,5 × lžíce celerová nať

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 908 kJ / 1 412 kcal

Bílkoviny

22,20 g

Tuky

113,80 g

Vláknina

1,30 g

Sůl

1,10 g

Sacharidy

31,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Jak očistit kraba?

01.Z kraba odloupneme svrchní krunýř, který očistíme a krátce povaříme ve vodě, abychom jej mohli použít k servírování. Z kraba odlomíme nohy a z těla vyndáme maximum masa (pomůžeme si špejlí). Klepeta naklepeme nožem a pomocí špejle opět vyndáme všechno maso.

Během práce všechny části kraba oplachujeme v čisté vodě.

Recept na kraba na víně se smetanou:

02.V rozehřáté pánvi s olejem orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem a po chvilce přidáme čerstvé krabí maso. Zarestujeme, osolíme, opepříme, lehce zaprášíme moukou a podlijeme bílým vínem. Provaříme, dokud se víno neodpaří, a následně přidáme smetanu. Necháme krátce probublat.

03.Hotovou směs plníme do vyvařených krabích krunýřů, které mezitím změnily barvu.

04.Nastrouhaný sýr, strouhanku, nasekané kari lístky a celerovou nať promícháme a směs nasypeme na připravené krabí maso ve schránce. Oba krunýře zapečeme na grilu dozlatova.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo