Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Hruškový koláč s tvarohem a mákem

Hrušky a mák jsou kombinace, na kterou byste při pečení dezertů neměli zapomínat, a tak šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na hruškový koláč z třeného makového těsta. Kromě návodu na samotné třené těsto s tvarohem zjistíte i jak správně hrušky orestovat v pánvi s vlašskými ořechy (můžete použít i lískové), které se k nim náramně hodí. Nakonec stačí už jen těsto i náplň vylít do formy a počkat, až trouba celé kouzlo dokončí.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Třené tvarohovo-makové těsto:

  • 180 g máslo
  • 140 g krupicový cukr
  • 0,5 × vanilinový cukr
  • 1 × špetka mletá skořice
  • 3 × vejce “M”
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 0,5 × kypřicí prášek
  • 100 g mletý mák
  • 170 g hladká mouka
  • 1 × špetka sůl

Zkaramelizované hrušky:

  • 50 g máslo
  • 4 × velká hruška
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 100 g vlašské ořechy

POSTUP

Třené tvarohovo-makové těsto:

V robotu vyšleháme do pěny změklé máslo, skořici, krupicový a vanilinový cukr.

Tip: Pro intenzivnější chuť do těsta přidejte zrníčka z vanilkového lusku.

Postupně zašleháme vejce, tvaroh a robot zastavíme. Přisypeme kypřicí prášek, mouku, mák, špetku soli a znovu v robotu promícháme.

Vyšlehané těsto přendáme do dortové formy zespoda vyloženou pečicím papírem a stěrkou jej rovnoměrně rozetřeme.

Zkaramelizované hrušky:

Hrušky očistíme (zbavíme stopky, semínek a bubáka), nakrájíme na osminy a v pánvi s rozehřátým máslem je posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. K hotovému ovoci přimícháme nalámané ořechy, dobře promícháme a naneseme na makové těsto ve formě.

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 45–50 minut na program horkovzduch.

Tip: Ke konci pečení můžeme přikrýt koláč pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.

Podáváme po alespoň krátkém vychladnutí, ideálně s dobrou kávou a čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez příloh): 512 kcal, 11 g bílkovin, 43 g sacharidů, 33 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU