Hruškový koláč s tvarohem a mákem

play Přehrát video recept
Hruškový koláč s tvarohem a mákem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Hrušky a mák jsou kombinace, na kterou byste při pečení dezertů neměli zapomínat, a tak šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na hruškový koláč z třeného makového těsta. Kromě návodu na samotné třené těsto s tvarohem zjistíte i jak správně hrušky orestovat v pánvi s vlašskými ořechy (můžete použít i lískové), které se k nim náramně hodí. Nakonec stačí už jen těsto i náplň vylít do formy a počkat, až trouba celé kouzlo dokončí.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Třené tvarohovo-makové těsto:

  • 180 g máslo
  • 140 g krupicový cukr
  • 0,5 × vanilinový cukr
  • 1 × špetka mletá skořice
  • 3 × vejce “M”
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 0,5 × kypřicí prášek
  • 100 g mletý mák
  • 170 g hladká mouka
  • 1 × špetka sůl

Zkaramelizované hrušky:

  • 50 g máslo
  • 4 × velká hruška
  • 2 × lžíce krupicový cukr
  • 100 g vlašské ořechy

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 139 kJ / 511 kcal

Bílkoviny

10,40 g

Tuky

32,40 g

Vláknina

5,70 g

Sůl

0,34 g

Sacharidy

47,30 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Třené tvarohovo-makové těsto:

01.V robotu vyšleháme do pěny změklé máslo, skořici, krupicový a vanilinový cukr.

Pro intenzivnější chuť do těsta přidejte zrníčka z vanilkového lusku.

02.Postupně zašleháme vejce, tvaroh a robot zastavíme. Přisypeme kypřicí prášek, mouku, mák, špetku soli a znovu v robotu promícháme.

03.Vyšlehané těsto přendáme do dortové formy zespoda vyloženou pečicím papírem a stěrkou jej rovnoměrně rozetřeme.

Zkaramelizované hrušky:

04.Hrušky očistíme (zbavíme stopky, semínek a bubáka), nakrájíme na osminy a v pánvi s rozehřátým máslem je posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. K hotovému ovoci přimícháme nalámané ořechy, dobře promícháme a naneseme na makové těsto ve formě.

05.Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 45–50 minut na program horkovzduch.

Ke konci pečení můžeme přikrýt koláč pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.

06.Podáváme po alespoň krátkém vychladnutí, ideálně s dobrou kávou a čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo