Třené tvarohovo-makové těsto:
V robotu vyšleháme do pěny změklé máslo, skořici, krupicový a vanilinový cukr.
Tip: Pro intenzivnější chuť do těsta přidejte zrníčka z vanilkového lusku.
Postupně zašleháme vejce, tvaroh a robot zastavíme. Přisypeme kypřicí prášek, mouku, mák, špetku soli a znovu v robotu promícháme.
Vyšlehané těsto přendáme do dortové formy zespoda vyloženou pečicím papírem a stěrkou jej rovnoměrně rozetřeme.
Zkaramelizované hrušky:
Hrušky očistíme (zbavíme stopky, semínek a bubáka), nakrájíme na osminy a v pánvi s rozehřátým máslem je posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. K hotovému ovoci přimícháme nalámané ořechy, dobře promícháme a naneseme na makové těsto ve formě.
Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C 45–50 minut na program horkovzduch.
Tip: Ke konci pečení můžeme přikrýt koláč pečícím papírem, aby se ořechy nespálily.
Podáváme po alespoň krátkém vychladnutí, ideálně s dobrou kávou a čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez příloh): 512 kcal, 11 g bílkovin, 43 g sacharidů, 33 g tuků.