Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Dušená hovězí kližka na mrkvi

Hovězí kližka se díky své šťavnatosti skvěle hodí na přípravu guláše, hovězího na pivě či víně, ale také hovězího na mrkvi. A přesně to je recept, který tentokrát připravil šéfkuchař Roman Paulus. Zjistíte, jak maso správně nakořenit, proč ho obalit v mouce i že je třeba dát si záležet i na tom, jak maso do rendlíku naskládáte, aby se propeklo přesně tak, jak má, a nezačalo se slepovat k sobě. Až budete mít maso připravené, přijde ta správná chvíle na samotnou omáčku, ve které hraje hlavní roli mrkev a cibule orestovaná na kmíně. Nakonec se už budete muset jen rozhodnout, jestli si jako přílohu dáte šťouchaný brambor, nebo vláčný karlovarský knedlík.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g hovězí kližka Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g vepřové sádlo Pikok
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 200 g cibule
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 400 g mrkev
  • 1 × lžička sušený tymián Kania
  • 1 l hovězí vývar
  • 1 × snítka listová petržel
  • karlovarský knedlík

POSTUP

Kližku nakrájenou na kostky osolíme, opepříme, pomoučníme a dobře promícháme. 

V hrnci rozehřejeme sádlo, na kterém maso dobře opečeme ze všech stran.

Opečené maso z hrnce vyndáme na talíř a na rozpáleném výpeku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kmín a orestujeme na barvu.

Doplníme pokrájenou mrkví, opečeným masem, ochutíme tymiánem, podlijeme vývarem a vaříme asi 2 hodiny doměkka.

Tip: Jak připravit domácí hovězí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V průběhu dušení občas zamícháme a v případě potřeby podlijeme.

Před podáváním svaříme na potřebnou hustotu a podáváme s karlovarským knedlíkem ozdobené nasekanou listovou petrželí.

Tip: Jak připravit domácí karlovarský knedlík zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez přílohy): 653 kcal, 46 g bílkovin, 16 g sacharidů, 45 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.