Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Hovězí kližka na česneku se šťouchaným bramborem

Hovězí kližka se výborně hodí na přípravu tradičního guláše, ale stejně dobře zapadne i do desítek dalších receptů. Jedním z takových je dušená hovězí kližka na česneku podle návodu od šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten vám ukáže, jak maso před dušením správně opéct na sádle s trochou mouky, aby se zatáhlo a neztratilo nic ze své šťavnatosti. Jako příloha se pak hodí netradiční šťouchaná mrkev s brambory a trochou zázvoru a lahůdkové cibulky.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 kg hovězí kližky Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 50 g hladké mouky Belbake
  • 50 g vepřového sádla Pikok
  • 300 g cibule
  • 50 g másla Pilos
  • 30 g zázvoru
  • 400 g mrkve
  • 200 ml vody
  • 10 stroužků česneku
  • 3 polév. lž. hořčice Náš kraj
  • 3 bobkové listy Kania
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 vetší brambory
  • 50-100 ml čerstvé smetany (33 % tuku) Pilos
  • 40 g lahůdkové cibulky
  • 2 polév. lž. sekané listové petržele
  • šťouchalo
  • struhadlo

POSTUP

Kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, pomoučníme a v hrnci s 30 g rozehřátého sádla opečeme ze všech stran.

Opečené maso vyndáme do mísy a na výpeku se zbytkem sádla orestujeme cibuli dozlatova. K restované cibuli přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, hořčici a bobkové listy. Do základu vrátíme maso i se šťávou, zalijeme vývarem a na mírném plameni dusíme do měkka asi 2 hodiny. Průběžně mícháme a v případě potřeby doléváme.

V hrnci s rozehřátým máslem zpěníme oloupaný a nastrouhaný zázvor. Přidáme loupanou a na kostky nakrájenou mrkev. 2-3 minuty orestujeme a následně podlijeme trochou vody a necháme dusit do měkka asi 20 minut.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě do měkka.

Dušenou mrkev, vařené brambory a smetanu rozšťoucháme a následně přidáme na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulku.

Servírujeme v hlubokém talíři, kam nandáme porci mrkvovo-barmborové kaše s sušeným hovězím na česneku. Dozdobíme sekanou listovou petrželí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU