Roman Paulus
Doba přípravy10 min.

Co je to tapioka a jak připravit chipsy

Máte tušení, co je to tapioka? Anebo maniok? Jedná se o dvě různá pojmenování jednoho a totéž – hlízy keře rostoucího v tropech po celém světě. Šéfkuchař Roman Paulus se během své cestě po Srí Lance podíval blíže i na tapioku a teď vám ukáže, jak roste i jak se sklízí. Dozvíte se, že se používá podobně jako brambory, ale také se mele na jemnou mouku. Nakonec si ještě s jeho pomocí připravíte jednoduché tapiokové chipsy, které mohou sloužit jako originální příloha anebo jen jako pochoutka k televizi – nejlépe s chilli salsou nebo mangovým čatní.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Co je to tapioka?

Tapioka je keř, který roste v tropických oblastech po celé Zemi. Setkat se s ním můžete pod různými názvy, jako jsou maniok, tapioka, cassava či yuca.

V kuchyni používáme kořenové hlízy, které rostou pod zemí. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Obsahuje množství jednoduchých sacharidů a je velmi kalorická. I díky tomu pomáhá nasytit hladové v rozvojových zemích a celosvětově je hojně využívaná. 

V našich podmínkách se s ní nejčastěji setkáme v podobě tapiokových perel, ze kterých si snadno připravíme chutný tapiokový pudink.

Recept na tapiokové chipsy z čerstvého kořene:

Čerstvý kořen očistíme, oloupeme škrabkou podobně, jako brambory, a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci či hluboké pánvi rozpálíme rostlinný olej a smažíme dozlatova. Hotové vyndáme, necháme krátce okapat a před podáváním osolíme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.