Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Černá čočka s taliánem

Na novoroční oběd se už tradičně chystá čočka a pokud chcete připravit něco extra, rozhodně vám nesmí utéct tento recept našeho šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten vyměnil klasickou zelenou čočku za černou čočku beluga, která nejenom trochu jinak chutná, ale také se díky své velikosti mnohem rychleji uvaří. Zjistíte i to, jak čočku správně zahustit jíškou, ale i jak postupovat, pokud chcete, aby váš oběd byl bezlepkový. Čočka se následně podává s taliánem a jak se patří i s kyselou okurkou a vejci – ale ne tak ledajakými – v tomto receptu ochutnáte volská oka z křepelčích vajíček!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × lžíce sádlo Pikok
  • 100 g cibule
  • 30 g celer
  • 30 g petržel
  • 40 g mrkev
  • 250 g černá čočka beluga
  • 1 l zeleninový vývar
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 2 × lžíce krémové balsamico Italiamo
  • čerstvá máta
  • 1 × lžíce citron (kůra)
  • 25 × kulička celý černý pepř Kania
  • 10 × kulička nové koření Kania
  • 5 × bobkový list Kania
  • 4 × nožička talián Pikok
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 12 ks křepelčí vejce
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g nakládané okurky Cornichons Premium Freshona
  • listová petržel

POSTUP

V rozehřáté pánvi necháme rozpustit 1 lžíci sádla, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a dáme ji zatím stranou.

Tip: Jak se připravuje jíška, se naučíte v naší Kulinářské akademii zde.

Do rozehřáté pánve s 1 lžící sádla přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a restujeme asi 3 minuty. Přidáme čočku, podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme skoro doměkka (asi 20 minut). 

Tip: Na přípravu můžete použít i klasickou zelenou čočku, tu však nezapomeňte před vařením namočit.

Před změknutím čočku zahustíme připravenou jíškou, necháme provářet, osolíme, přidáme balsamico, nakrájené lístky máty a nastrouhanou citronovou kůrou.

Do hrnce s vroucí vodou vložíme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy, přidáme taliány a krátce je prohřejeme.

Do rozehřáté pánve nalijeme trochu olivového oleje, rozklepneme křepelčí vajíčka a osolíme. Příprava volských ok trvá asi 1 minutu.

Tip: Detailní postup a tipy na přípravu křepelčích vajec najdete v Kulinářské akademii zde.

Hotovou čočku podáváme s uvařeným taliánem nakrájeným na kolečka a volskými oky z křepelčích vajec.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 656 kcal, 46 g bílkovin, 39 g sacharidů, 33 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.