Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Bůček na česneku a rozmarýnu s dýní

Pečený vepřový bůček je pochoutka, na kterou se vyplatí počkat. Správně propečený je někdy až za dvě hodiny, ale každá minuta čekání dodává tomuto jídlu skvělou chuť. To ví i šéfkuchař Marcel Ihnačák, který natočil video návod na to, jak takový vepřový bok správně nařezat, nakořenit a hlavně upéct. Jako přílohu můžete vyzkoušet bramborovo-dýňovou kaši s petrželí, která je skvělou sezónní alternativou běžné bramborové kaše. Pochutnáte si ale třeba i jen tak – s kouskem čerstvého chleba.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Bůček

  • 1 kg vepřový bůček s kostí a kůží Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 lžíce mletá sladká paprika Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1× cibule
  • 3× stroužky česnek
  • 1 hrst čerstvý rozmarýn

Příloha

  • 1× cibule
  • 3× stroužky česnek
  • 1× dýně hokaido
  • 200 g brambory
  • 2 lžíce máslo Pilos
  • 1 hrst čerstvá listová petržel
  • pečicí plech
  • sítko
  • šťouchadlo

POSTUP

Bůček:

Kůži na mase nařežeme, ochutíme solí, pepřem, posypeme mletou paprikou, polijeme olivovým olejem a ten rovnoměrně rozetřeme na maso. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a čerstvý rozmarýn natrháme nahrubo. Přidáme k masu. Přilijeme teplou vodu a pečeme ve vyhřáté troubě rozpálené na 200 °C 1,5–2 hodiny. Během celé doby pečení bůček podléváme výpekem. 

Hotové maso přendáme na talíř, výpek scedíme a cibuli s česnekem propasírujeme skrze sítko. Z výpeku odebereme tuk a vaříme, dokud se nezredukuje. Nakonec zjemníme lžící másla. 

Příloha:

Nadrobno nasekanou cibuli orestujeme v hrnci s rozpáleným olejem. Přidáme najemno nasekaný česnek a ochutíme solí a pepřem. Jakmile se základ restuje připravíme dýni. hokaido podélně rozpůlíme, oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kousky. Brambory a dýni přidáme do základu, osolíme, opepříme, promícháme a chvíli restujeme. Podlijeme vroucí vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Přílohu rozšťoucháme, zjemníme 1 lžící másla a nasekanou petrželku.

Servírování: 

Bůček servírujeme s přílohou přelitý výpekem a posypaný petrželkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU