Bramborové placky pečené na kameni v ohništi

play Přehrát video recept
Bramborové placky pečené na kameni v ohništi
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

15 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Brambory a oheň k sobě neodmyslitelně patří. Recept na brambory pečené v alobalu v rozžhavených uhlících není nic nového, ale u ohniště si můžete snadno připravit i placky pečené na kameni. Bramborové placky stačí vytvarovat z jednoduchého těsta podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse a pak už jenom opéct na rozžhaveném plochém kameni. A pokud zrovna nejste nikde v přírodě, skvěle poslouží i kuchyňský sporák a rozpálená pánvička. Jen v takovém případě přijdete o krásné kouřové aroma, což by byla škoda. A proto raději rychle rozdělat poctivý oheň!

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 15 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg vařené brambory
  • špetka sůl
  • 1 × vejce „M“
  • 250 g hrubá mouka
  • na potření sádlo nebo přepuštěné máslo

Orientační nutriční hodnoty

Energie

520 kJ / 124 kcal

Bílkoviny

3,50 g

Tuky

0,60 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

0,02 g

Sacharidy

26,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Zvolíme co nejrovnější a nejplacatější kámen, který důkladně očistíme. Alespoň 30 minut před přípravou těsta ho rozpálíme přímo v ohništi tak, aby při pečení placek pod ním a okolo něj byly žhavé uhlíky.

02.Uvařené brambory necháme vychladnout, propasírujeme nebo nastrouháme najemno a promícháme se solí, vejcem a hrubou moukou. Vypracujeme těsto, ze kterého rukama tvarujeme placky.

Na recept skvěle zužitkujete vařené brambory zbylé od včerejšího oběda.

03.Rozpálený kámen potřeme rozpuštěným sádlem a postupně na něm pečeme připravené bramborové placky dozlatova.

Pro vegetariánskou verzi kámen či placky potřete přepuštěným máslem namísto sádla.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo