Kuchyně
Česká
Počet porcí
15 porcí
Doba přípravy
45 min.
Obtížnost
Začátečník
Brambory a oheň k sobě neodmyslitelně patří. Recept na brambory pečené v alobalu v rozžhavených uhlících není nic nového, ale u ohniště si můžete snadno připravit i placky pečené na kameni. Bramborové placky stačí vytvarovat z jednoduchého těsta podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse a pak už jenom opéct na rozžhaveném plochém kameni. A pokud zrovna nejste nikde v přírodě, skvěle poslouží i kuchyňský sporák a rozpálená pánvička. Jen v takovém případě přijdete o krásné kouřové aroma, což by byla škoda. A proto raději rychle rozdělat poctivý oheň!
Energie
520 kJ / 124 kcal
Bílkoviny
3,50 g
Tuky
0,60 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
0,02 g
Sacharidy
26,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Zvolíme co nejrovnější a nejplacatější kámen, který důkladně očistíme. Alespoň 30 minut před přípravou těsta ho rozpálíme přímo v ohništi tak, aby při pečení placek pod ním a okolo něj byly žhavé uhlíky.
02.Uvařené brambory necháme vychladnout, propasírujeme nebo nastrouháme najemno a promícháme se solí, vejcem a hrubou moukou. Vypracujeme těsto, ze kterého rukama tvarujeme placky.
Na recept skvěle zužitkujete vařené brambory zbylé od včerejšího oběda.
03.Rozpálený kámen potřeme rozpuštěným sádlem a postupně na něm pečeme připravené bramborové placky dozlatova.
Pro vegetariánskou verzi kámen či placky potřete přepuštěným máslem namísto sádla.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT