
Špenát je právem považován za velmi zdravou potravinu, proto bychom ho neměli z jídelníčku vynechávat. Můžete si vybrat z mnoha podob – mražený nebo čerstvý, listový nebo pyré - a také ho podávat na různé způsoby - jako přílohu, do těstovin, smoothie, skvělá je i špenátová polévka. Díky typické zelené barvě ho lze také použít jako barvivo a připravit třeba skvělé špenátové těstoviny. Jak na to? V následujícím triku Kulinářské akademie Lidlu se to dozvíte. Roman Paulus vám prozradí, jak připravit těsto na špenátové těstoviny a s čím je podávat.
Recept na špenátové těstoviny
Suroviny
- 200 g italské mouky semolina (+ na podsypávání)
- 2 vejce
- 2 lžíce špenátového pyré
- extra panenský olivový olej
- česnek
- rajčata
- sůl
- pepř
- bílé víno
- čerstvá bazalka
- parmezán
Postup
Semolinu, vejce a špenátové pyré vložte do kuchyňského robota a přidejte ještě trochu mouky (vždy, když přidáváte tekuté pyré, přidejte ještě mouku). Smíchejte v robotu, až se vytvoří hrudkovité těsto. Těsto přendejte na pracovní desku a ještě propracujte rukama. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a vložte na půl hodiny do lednice odpočinout.
Odkrojte kousek těsta, posypejte moukou, vytvarujte menší placku a vyválejte pomocí strojku na těstoviny širší plát. Těsto přeložte a opět vložte do strojku. Otvor ve strojku postupně zužujte, až získáte opravdu tenký plát. Pomocí strojku nakrájejte nudle nebo jiný požadovaný druh. Vzniklé těstoviny opět poprašte moukou a vařte ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty al dente.
V rozehřáté pánvi s olivovým olejem orestujte dozlatova na plátky nakrájený česnek. Jakmile začne česnek zlátnout, přidejte oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata, osolte a opepřete. Podlijte bílým vínem, nechte provařit a přidejte nakrájenou čerstvou bazalku. Uvařené těstoviny vložte do pánve a promíchejte. Podávejte s hoblinkami parmezánu ozdobené snítkou čerstvé bazalky.
Komentáře (0)
zobrazit vše