
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Medovník si nemusíte jen kupovat v obchodě, ale můžete si upéct i svůj domácí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil přehledný video návod, který vás provede přípravou od smíchání surovin až po nandání na talíř. První v pořadí je ale těsto na medovník, ze kterého se připraví pláty. To, jak na něj, se naučíte právě teď. Zjistíte, jak zajistit, aby vám těsto v troubě vyběhlo rovnoměrně, a také se dozvíte, co v těstu dělá ocet – u přípravy dezertů poněkud neobvyklá surovina. Pláty na medový dort zvládne připravit každý, tak se do toho nebojte pustit!
Recept na medovníkové pláty
Potřebujeme: kuchyňský robot, váleček, pečicí papír, forma na dort ⌀ 22 cm, potravinová fólie
Suroviny:
Medové pláty na 1 dort:
- 200 g krupicového cukru
- 85 g másla
- 55 g medu
- 110 g celých vajec (asi 3 ks)
- 20 g jedlé sody
- 5 lžic octa
- 375 g hladké mouky + na podsypání
Postup:
Do hrnce nalijeme vodu a zahřejeme. Na hrnec položíme kovovou mísu, do které nasypeme cukr, přidáme rozpuštěné máslo, med a mícháme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme vejce, jedlou sodu a ocet (díky němu se konzistence změní a hmota zbělá). Směs přendáme do mísy, přidáme mouku a zpracujeme (v robotu) v jednolité poměrně tekuté těsto.
Dáme na hodinu zatuhnout do lednice, poté z těsta vytvarujeme kvádr, který zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den těsto rozdělíme na tolik částí, kolik budeme chtít plátů (obvykle 3 díly), a z každého vyválíme mezi pečicími papíry asi 4 mm silný plát. Formou na dort si můžeme naznačit tvar, celý plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 7–12 minut do zlatova podle typu trouby.
Hotový plát necháme vychladnout, vykrojíme tvar podle potřeby a odřezky použijeme na posypání medovníku nebo obalení medovníkových koulí.
Komentáře (0)
zobrazit vše