Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

 

Grilování celého jehněte je zlatý hřeb každé letní sezóny. Šéfkuchař Roman Paulus vám přehledně ukáže, jak na to. Samozřejmě budete potřebovat jehně a navíc i dostatek času. V solném roztoku byste ho totiž měli mít naložené alespoň týden předtím, než se s ním pustíte na gril. Naučíte se i marinádu, kterou budete celé jehně po dobu jeho opékání potírat. Výsledkem bude zábava pro všechny návštěvníky na několik hodin a neustálé chození si pro přídavky!

Recept na celé pečené jehně na grilu

 

Potřebujeme:  dostatečně velký gril, dřevo/uhlí, drát, silikonový štětec, tyčový mixér

 

Suroviny:

 

Solný roztok:

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 stroužků česneku
  • 10 kuliček nového koření
  • 25 kuliček černého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček jalovce
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu

Marináda:

  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 5-10 stroužků česneku
  • hrst čerstvého rozmarýnu
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

 

Postup:

Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu nachystáme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj celé vykuchané jehně bez hlavy dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme týden uzrát.

 

Uleželé jehně na grilovací rám pomocí jehel důkladně připevníme. Ujistíme se, že jehly maso drží skrz plece, hrudí i kýty. Zajistíme drátem, aby z rámu nevypadly a aby jehně dobře drželo.

 

Ze sladké a pálivé papriky, římského kmínu, stroužků česneku, bylinek a oleje připravíme pomocí ručního mixéru marinádu.

 

Maso upevníme na gril, důkladně potřeme marinádou ze všech stran a za průběžného potírání a stálého otáčení grilujeme asi 2,5 hodiny.

 

Tip: Doba grilování závisí na velikosti jehněte a typu grilu. Jehně můžete i průběžně odřezávat a podávat během celého večera.

 

Podáváme s pečeným bramborem, grilovanou zeleninou a tzatziki.

 

Tip: Jak si ugrilovat zeleninu a připravit domácí tzatziki se dozvíte ve videích Kuchyně Lidlu.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 172 dny
    No ještě by to chtělo ty jehňata u vás prodávat. Jehněčí maso jsem v Lidlu ještě nikdy neviděl...

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 172 dny
    Dobrý den, je pravdou, že celé jehně ještě v naší nabídce nebylo. Ale dá se narazit na jehněčí přední nebo zadní díly a to zejména kolem Velikonoc ;-) Sledujte náš leták, ať vám příště jehňátko neunikne :-)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.