Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Domácí kynuté pečivo nemá konkurenci a přitom se jeho přípravy vůbec nemusíte bát! Šéfkuchař Roman Paulus umí skvělé francouzské toasty, které nejlépe chutnají z domácí briošky. Recept na briošku je překvapivě snadný. Stačí vědět, jak dlouho nechat kynout těsto, a mít dost trpělivosti. V jednoduchém receptu zjistíte i to, jak připravit kvásek z droždí. Takový „domácí toastový chléb“, tedy vlastně brioška, pak není jen základ francouzské snídaně, ale hodí se i na zapečené toasty nebo výborně chutná i jen tak s máslem.

Recept na briošku

Potřebujeme:  forma na biskupský chlebíček (30×12×9 cm), kuchyňský robot, mašlovačka     

Suroviny:

  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g krupicového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 500 g hladké mouky + trocha na vysypání formy
  • 4 vejce velikosti „M“
  • 175 g másla + trocha na potření
  • špetka soli

Postup:

Připravíme kvásek z droždí, menší části cukru a větší části vlažného mléka. Zaprášíme asi 50 g mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

Ze zbylé mouky, cukru, vajec, zbytku vlažného mléka, vzešlého kvásku, kostiček studeného másla a špetky soli vypracujeme hladké těsto – ideálně pomocí robotu. Hotové přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme ještě o polovinu nakynout na teplém místě.

Nakynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých bochánků, ze kterých vytvoříme kuličky. Přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy, kde necháme bochánky naposledy vykynout.

Před pečením briošku potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Před vyklopením z formy a krájením ji nechte alespoň 15 minut vychladnout.

 

Tip: Brioška se skvěle hodí na snídaňový francouzský toust. Jak na něj se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.