Vepřový perkelt se sušenými rajčaty

play Přehrát video recept
Vepřový perkelt se sušenými rajčaty
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Blízkovýchodní

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Maďarský perkelt je vlastně takový vzdálený příbuzný tradičního guláše. Jenom je díky přidání smetany o poznání jemnější. Šéfkuchař Marcel Ihnačák natočil video recept na vepřový perkelt se sušenými rajčaty, která mu dodají zajímavý středomořský nádech. Naučíte se připravit jak základ, tak směs zakysané a sladké smetany, kterou perkelt na úplný závěr dokončíte. Jako přílohu můžete zvolit takřka cokoliv, co máte rádi. Inspirovat se můžete Marcelem Ihnačákem, který si vybral bulgur s bazalkou a nasekanou lahůdkovou cibulkou.

Tagy

Světová kuchyně

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × cibule
  • 125 g vepřové sádlo Pikok
  • 6 × stroužek česnek
  • 2 kg vepřová plec bez kosti Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × pálivá paprička
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × hrst sušená rajčata Italiamo
  • 500 g kysaná smetana Pilos
  • 400 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 200 g rajčatový protlak Kania
  • 2 × lžíce sladká mletá paprika Kania
  • voda dle potřeby
  • 500 g bulgur Golden Sun
  • 1 × svazek lahůdková cibulka
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • čerstvá bazalka
  • 200 g kysaná smetana Pilos k podávání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 430 kJ / 1 059 kcal

Bílkoviny

53,40 g

Tuky

70,90 g

Vláknina

12,20 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

56,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Cibuli a sušená rajčata nakrájíme na menší kousky, maso na kostky, česnek a pálivé papričky bez semínek nadrobno. 

02.V kotlíku rozehřejeme vepřové sádlo, na kterém orestujeme cibuli s česnekem.  

03.Do kotlíku přihodíme maso a papričky, ochutíme solí, pepřem, promícháme a dále restujeme. Po chvíli do kotlíku přidáme protlak, sladkou mletou papriku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme teplou nebo vroucí vodou podle potřeby, důkladně zamícháme, zakryjeme poklicí a vaříme přibližně hodinu, dokud maso nezměkne. Před dokončením perkelt ochutíme podle potřeby a zjemníme smíchanou sladkou a zakysanou smetanou.  

04.Bulgur uvaříme podle návodu na obalu a poté ochutíme solí, pepřem, nasekanou lahůdkovou cibulkou a bazalkou a pokapeme olejem. 

05.Vepřový perkelt servírujeme s bulgurem a ochutíme lžící zakysané smetany. Ozdobíme bazalkou a podáváme. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo