Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Začátečník
Co je to bigos? Jedná se o tradiční slovanské jídlo, které se podobá nám známějšímu segedínu, ale na rozdíl od něj obsahuje řadu netypických surovin, jakými jsou například sušené švestky anebo čerstvé zelí (vedle toho kysaného). Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, jak si takový bigos připravit na zahradě nebo v kempu v kotlíku, podobně jako guláš, ale hravě to zvládnete i v hrnci na plotně. Kromě toho, že nebudete muset při vaření špinit mnoho nádobí, bude vám stačit jako příloha jenom čerstvý chléb nebo brambory pečené v popelu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 532 kJ / 1 083 kcal
Bílkoviny
58,00 g
Tuky
70,30 g
Vláknina
11,00 g
Sůl
7,20 g
Sacharidy
57,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V kotlíku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm nakrájenou slaninu. Ochutíme bobkovým listem, nakrájenou cibulí a orestujeme dosklovata.
02.Přidáme pokrájenou klobásu a žampiony a restujeme asi 5 minut. Následně doplníme o na kostky nakrájenou vepřovou plec a zarestujeme. Ochutíme sekanými rajčaty, mletým kmínem, solí, pepřem a zaprášíme mletou paprikou. Přimícháme nakrájené sušené švestky, zalijeme vodou, přidáme kysané i čerstvé nakrouhané zelí. Na mírném plameni za občasného míchání pomalu dusíme do měkka. Před koncem dokončíme majoránkou a promícháme.
03.Podáváme za tepla či za studena s čerstvým chlebem ozdobené sekanou listovou petrželí.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT