Kuchyně
Česká
Počet porcí
24 porcí
Doba přípravy
40 min.
Obtížnost
Pokročilý
Mazanec je tradičním velikonočním moučníkem, který o Velikonocích nechybí snad na žádném stole. Připravte si s Kuchyní Lidlu nadýchaný mazanec doplněný netradičně o ovocný salát.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 030 kJ / 246 kcal
Bílkoviny
5,60 g
Tuky
9,30 g
Vláknina
2,30 g
Sůl
0,02 g
Sacharidy
35,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do vlažného mléka nasypeme trochu cukru, rozdrobené droždí, vrchovatou lžíci mouky, zamícháme a necháme 7–10 minut kynout. Mezitím smícháme mouku, cukr a kůru z omyté limetky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a pomocí nože vyškrábeme dužinu. V této směsi vytvoříme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, žloutky a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Před úplným vyhnětením těsta ještě přimícháme rozinky namočené v Tuzemáku a 100 g oloupaných rozdrcených pistácií a mandlí. Vzniklé těsto přendáme na vál, důkladně rukama propracujeme a necháme 2 hodiny kynout.
02.Při kynutí těsto ještě několikrát prohněteme. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, které upravíme do tvaru mazance. Necháme ještě 20 minut kynout, poté opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oloupanými pistáciemi (asi 50 g) a mandlemi (asi 50 g). Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Po 5 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C. Pečeme asi 30 minut.
03.Ovoce důkladně omyjeme. Jablko nakrájíme na kostky a smícháme v misce s borůvkami. V hmoždíři rozmělníme lístky máty s trochou třtinového cukru. Část odsypeme k jablku a borůvkám a promícháme. Salát pokapeme limetkovou šťávou a posypeme malinami, zbylou směsí cukru s mátou a oloupanými rozdrcenými pistáciemi a mandlemi. Dozdobíme lístky máty.
04.Mazanec nakrájíme na krajíce. Výborně chutná s máslem a ovocným salátem.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT