Velikonoční mazanec s ovocným salátem

play Přehrát video recept
Velikonoční mazanec s ovocným salátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

24 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

40 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Mazanec je tradičním velikonočním moučníkem, který o Velikonocích nechybí snad na žádném stole. Připravte si s Kuchyní Lidlu nadýchaný mazanec doplněný netradičně o ovocný salát.

Tagy

Cukrárna

Markéta Krajčovičová

Markéta Krajčovičová

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 24 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Tésto

  • 200 ml polotučného mléka Pilos
  • 100 g krupicového cukru Belbake
  • 40 g droždí
  • 750 g polohrubé mouky Belbake
  • 1 × limetka (kůra)
  • 1 × vanilkový lusk Deluxe
  • 3 × žloutky
  • 150 g másla Pilos
  • 100 g rozinek Alesto
  • Tuzemák Alliance na namočení rozinek
  • 150 g pistácií Alesto a mandlí Alesto (vyloupneme-li je, mohou být i solené)
  • 1 × vejce "M" na pomazání

Ovocný salát

  • 1 × jablko
  • 1 × hrst borůvek
  • pár lístků máty
  • 2 × lžička třtinového cukru Belbake
  • 1 × limetka (šťáva)
  • 1 × hrst malin
  • pistácie Alesto na posypání

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 030 kJ / 246 kcal

Bílkoviny

5,60 g

Tuky

9,30 g

Vláknina

2,30 g

Sůl

0,02 g

Sacharidy

35,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.Do vlažného mléka nasypeme trochu cukru, rozdrobené droždí, vrchovatou lžíci mouky, zamícháme a necháme 7–10 minut kynout. Mezitím smícháme mouku, cukr a kůru z omyté limetky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a pomocí nože vyškrábeme dužinu. V této směsi vytvoříme důlek, do kterého nalijeme připravený kvásek, žloutky a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Před úplným vyhnětením těsta ještě přimícháme rozinky namočené v Tuzemáku a 100 g oloupaných rozdrcených pistácií a mandlí. Vzniklé těsto přendáme na vál, důkladně rukama propracujeme a necháme 2 hodiny kynout.

02.Při kynutí těsto ještě několikrát prohněteme. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, které upravíme do tvaru mazance. Necháme ještě 20 minut kynout, poté opatrně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oloupanými pistáciemi (asi 50 g) a mandlemi (asi 50 g). Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C. Po 5 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C. Pečeme asi 30 minut.

Ovocný salát

03.Ovoce důkladně omyjeme. Jablko nakrájíme na kostky a smícháme v misce s borůvkami. V hmoždíři rozmělníme lístky máty s trochou třtinového cukru. Část odsypeme k jablku a borůvkám a promícháme. Salát pokapeme limetkovou šťávou a posypeme malinami, zbylou směsí cukru s mátou a oloupanými rozdrcenými pistáciemi a mandlemi. Dozdobíme lístky máty.

Servírování

04.Mazanec nakrájíme na krajíce. Výborně chutná s máslem a ovocným salátem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo